Poplave

Opet bez doma: Obitelj Ivkić drugi je put izgubila sve

obitelj Ivkić
Foto: Vedran Balen
22.05.2014.
u 19:30

Jednom smo, u ratu 1992., već morali napustiti svoj dom. Selo nam je bilo okupirano i sve nam je zapaljeno, kaže Ilija

Ganjao sam svog psa Bobija po cijeloj kući, ali on je bježao, otimao se, cvilio. Nisam ga mogao uhvatiti. Još je mali, štene – kroz suze govori Ilija Ivkić (62), koji je s obitelji posljednji napustio Vidovice pokraj Orašja (BiH) zbog poplava koje su poharale taj kraj. Pored četveronožnog ljubimca u poplavljenim Vidovicama ostale su mu i tri svinje, tri mačke, petnaestak kokoši i cijelo obiteljsko imanje s kućom, dvorišnom zgradom, garažom...

Njegova kći Snježana (35) poplavljenu je kuću napustila još u subotu, a u noći sa subote na nedjelju nasip je probijen. Međutim, on i supruga Ana (58) nisu htjeli s rodne grude, iako im je voda već bila do koljena. Osposobili su tavan i u njemu živjeli još dva dana.

Te noći supruga je čula kako stari drveni namještaj puca i raspada se pod silovitim udarom vodene bujice. Voda im je u prizemlju kuće već bila došla do grla i znali su da u njoj više ne mogu ostati.

Spasioci su im u ponedjeljak doslovno čamcima ušli u kuću i prevezli ih do Orašja, na suho. Svinje je ostavio u košu za kukuruz koji je podigao sa zemlje da se ne uguše, ali prošla su već tri dana i nitko ne zna jesu li još žive.

– Gotovo je, sve mi je otišlo. Jednom smo, u ratu 1992. godine, već morali napustiti svoj dom. Selo nam je bilo okupirano i sve nam je zapaljeno. Ali tada sam bio mlađi, mogao sam nešto učiniti. Kako ću sada, ovako bolestan i star – pita se Ilija, bivši zidar koji će, kada sve ovo prođe, treći put morati ispočetka zidati svoj dom.

Privremeno je utočište obitelj Ivkić pronašla u Slavonskom Brodu kod kćeri Jasminke, samohrane majke u čijem je malom stanu od 38 četvornih metara sada svih petero članova obitelji.

Komentara 5

SR
Srp
20:09 22.05.2014.

Dragi Boze zar je ovo zivot , pa bas i nije zivot dragi nas Oce !!

FZ
filip.zeravica.9
20:50 22.05.2014.

zalosno je eto sto je zivot,nedaj se godino

MI
Mirnadob
21:00 22.05.2014.

Nije Bog kriv sto se dogadjaju takve strahote,nego pohlepni ljudi kojima nije nikad dosta bogatsva i ponizavanja malog i postenog covijeka,jedina utjeha,i takvima se blizi kraj,kao sto je bilo u Nojinom potopu,prezivilo je samo 8 osoba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije