Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski kongres obitelji

'Obitelj je pod ideološkim udarom koji stvara za nju nepovoljno okruženje'

Europski kongres obitelji u Dubrovniku
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/4
19.09.2023.
u 09:12

S približno 200 sudionika, među kojima su bili i predstavnici vlada država članica Europske unije, zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima, stručnjaci iz različitih područja te predstavnici civilnog društva, bilo je ovo dosad najznačajnije konzervativno okupljanje u našoj zemlji

Završen je Europski kongres obitelji, međunarodna konferencija održana prošlog tjedna u Dubrovniku u organizaciji Europskih konzervativaca i reformista (ECR), a kojoj je domaćin bio hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i član ECR-a Ladislav Ilčić.

Obitelj - temelj društva

S približno 200 sudionika, među kojima su bili i predstavnici vlada država članica Europske unije, zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima, stručnjaci iz različitih područja te predstavnici civilnog društva, bilo je ovo dosad najznačajnije konzervativno okupljanje u našoj zemlji. Hrvatska se tako, uz Poljsku i Mađarsku, počela ucrtavati na kartu europskih konzervativnih uporišta, a prepoznali su to i u američkoj Međunarodnoj organizaciji za obitelj, jednoj od najvećih pro-obiteljskih organizacija u svijetu, koja je pomogla organizirati ovaj skup. Domaćin Ladislav Ilčić nije krio zadovoljstvo uspjehom konferencije.

– Pokazali smo da se i u Hrvatskoj mogu organizirati ozbiljni konzervativni summiti i da u našoj zemlji postoje snage koje imaju kapaciteta to odraditi na najvišoj razini. Svi su uzvanici iz Dubrovnika otišli jako zadovoljni. Atmosfera je bila jako ugodna, povezanost između govornika i auditorija vrlo primjetna, a razgovori koji su se događali u pauzama pravo su bogatstvo za sve sudionike. Hrvatska ne smije samu sebe ograničavati na nekakvu periferiju, već mora davati obol na europskoj razini u svim važnim pitanjima. A obitelj je najvažnije pitanje i zato mi je drago što smo upravo mi u Hrvatskoj bili domaćini. Vjerujem da ćemo to biti i u sljedećim godinama – rekao je Ilčić za Večernji list.

POVEZANI ČLANCI:

Konferencija se, kako joj i sam naziv kaže, bavila obiteljskim temama. U dvodnevnom radnom programu raspravljalo se o rješenjima za demografsku krizu i jačanje obitelji kao temelja društva. Kroz nekoliko individualnih govora i kratkih prezentacija te sedam tematskih panela kongres je obradio temu obitelji iz demografskog, kulturnog, ekonomskog, obrazovnog, poslovnog, tehnološkog i sigurnosnog ugla. Da se ovaj skup razlikuje od svega što smo dosad vidjeli u Hrvatskoj, najbolje se vidi iz sastava govornika.

Stranci iz desetak država ovoga puta nisu bili samo ispomoć domaćima, već su činili uvjerljivu većinu. Hrvatske su političke snage predvodili domaćin Ilčić, njegova kolegica iz redova Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović te mostovci Grmoja i Raspudić. Među inozemnim govornicima posebno se isticala Eugenia Maria Roccella, talijanska ministrica obitelji, koju je na otvorenju konferencije intervjuirao domaćin Ilčić. Ona je svoje obraćanje počela jednom zgodom.

– Prije nekoliko sam dana u posjetu jednoj školi, govoreći o obitelji i demografskim trendovima, rekla kako vam, da bi se dijete rodilo, trebaju muškarac i žena. U roku od nekoliko minuta moj je govor problematiziran na naslovnoj stranici weba glavnog opozicijskog lista i postao je viralan na društvenim mrežama. Postao je vijest iako nije trebao. Ova je moja priča indikativna i potvrđuje da je obitelj pod ideološkim udarom već dulje vrijeme. Stvara se nepovoljno kulturno okruženje za obitelji i širi ideja da je obitelj restriktivna za osobne slobode te čak i da je plodno tlo za nasilje. Ne bi nas stoga trebalo iznenaditi to što u cijeloj Europi imamo ispodzamjensku razinu fertiliteta, u ostatku svijeta konstantan pad stope fertiliteta – rekla je talijanska ministrica obitelji.

Govorila je i Miriam Cates, zastupnica vladajuće Konzervativne stranke u britanskom parlamentu. "Snažne obitelji zaglavni su kamen snažnog i prosperitetnog društva. Ali u suvremenoj Europi obitelj se susreće s brojnim izazovima – od niskog nataliteta, preko ugroze tehnoloških divova do prijetnje roditeljskom autoritetu. Ova je konferencija sjajna prilika za razmjenu ideja o tome kako možemo raditi zajedno u prevladavanju tih izazova i jačanju obitelji u vlastitim država i širom Europe", izjavila je Cates.

Nedostatak podrške

Mnogi drugi govornici redom su naglašavali da današnji društveni trendovi potkopavaju koncept obitelji kao temelja društva, što dodatno pojačava identitetsku i demografsku krizu suvremenog zapadnog društva. Prema njihovu tumačenju, potreba političkog i kulturnog establišmenta za preispitivanjem, relativiziranjem i redefiniranjem temeljnih društvenih postulata udarila je prvenstveno na obitelji, koje osjećaju nedostatak podrške vladajućih struktura u mnogim zemljama te nepravednu zapostavljenost u većini životnih sfera.

S Europskog kongresa obitelji poručeno je da obitelji nisu prepreka društvenom napretku, već poseban pokretač i kreativna snaga, kao i to da odgovorne obiteljske politike u nekim državama već znatno doprinose gospodarskom i svakom drugom razvoju. Smatra to i Rob Roos, nizozemski zastupnik i potpredsjednik Europskih konzervativaca i reformista u Europskom parlamentu, koji naglašava da su upravo obiteljske tvrtke kralježnica europske ekonomije. "Dugoročna vizija i lokalni korijeni ono su što obiteljske tvrtke čini golemom vrijednošću za društvo. Politika bi uvijek trebala uklanjati, a ne nametati dodatne prepreke njihovu radu", rekao je Roos.

VIDEO Sandra Benčić o neispunjavanju imovinske kartice

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije