IS-ov fanatik

Objavljen identitet 19-godišnjaka koji je planirao napad na koncert: Želio je pobiti 'nevjernike u Beču'

Osumnjičenik za teroristički napad
Screenshot/Twitter
08.08.2024.
u 14:43

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao izvesti pokraj stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije

Austrijska policija otkrila je identitet 19-godišnjaka iz Ternitza, Berana A., koji je planirao napad na koncert pop-zvijezde Taylor Swift u Beču. Tijekom ispitivanja navodno nije pokazao nikakvo kajanje i izjavio je da je namjeravao "pobiti nevjernike u Beču". On je planirao bombama i oštrim predmetima ubijati ljude uoči nastupa glazbenice, rekao je Omar Haijawi-Pirchner, direktor za državnu sigurnost i obavještajna pitanja u austrijskom ministarstvu unutarnjih poslova. 

Uhićeni 19-godišnjak nije imao kartu za koncert, pa je napad planirao izvesti pokraj stadiona Ernst Happel. Dio je islamističke mreže i već je bio pod povećalom policije, rekao je dužnosnik. Osumnjičenik je na internetu pretraživao kako izraditi bombe, a istražiteljima je rekao da je "planirao ubiti sebe i gomilu ljudi, ili danas ili sutra".

On i druga osoba uhićeni su dan prije koncerta zbog sumnje da planiraju napade na velikim događajima u Beču, uključujući koncerte Taylor Swift. Ona je u srijedu navečer otkazala sva tri nastupa, zakazana za četvrtak, petak i subotu. Haijawi-Pirchner rekao je da je odluku o otkazivanju donio organizator koncerata, a ne austrijska policija, no da je ta odluka razumljiva. 

Zbog planiranog napada ne traga se za drugim osumnjičenicima, objavili su istražitelji. Austrijski ministar unutarnjih poslova naglasio je da je "izbjegnuta tragedija". "Situacija je bila i jest ozbiljna", dodao je Gerhard Karner. 

VEZANI ČLANCI:

Inače, prema posljednjim informacijama austrijskog portala Heute, Beran A. je prije točno dva tjedna dao otkaz u metaloprerađivačkoj tvrtki u Donjoj Austriji. Kada je odlazio s posla, navodno je kazao: "Još uvijek imam velike planove!" Od tada se 19-godišnjak iz Ternitza pomno priprema za planirani masakr na jednom od koncerata Taylor Swift u Beču.

Napadač se planirao autom dovesti do stadiona. U tu svrhu želio se pretvarati da je policajac. Istražitelji su u Beranovoj kući pronašli lažno plavo svjetlo i sirenu. "Već su korišteni na probnoj osnovi", kaže direktor DSN-a Omar Haijawi-Pirchner. Beran je planirao ubiti što više ljudi, budući da bi se danas ispred stadiona okupilo oko 20.000 obožavatelja koji nisu nabavili ulaznice za nastup, a ipak su željeli biti blizu Taylor Swift.

Uhićeni se automobilom planirao zabiti u masu, nakon čega je vjerojatno želio izići iz vozila i krenuti ubadati ljude. Konačno, trebao je detonirati bombu ručne izrade, prilikom čega bi i on sam poginuo. Razmjeri terora bili bi nemjerljivi. Pretragom kuće u Ternitzu pokazalo se da je on vjerojatno mogao provesti taj plan. Policija je u njegovoj kući pronašla eksploziv, detonatore, kao i mačete i noževe. Imao je čak 21.000 eura lažnog novca.

Osumnjičenik za teroristički napad
1/18

Komentara 35

Avatar Asterix
Asterix
14:52 08.08.2024.

Zašto mu se štiti identitet?

BH
BHHrvat
15:15 08.08.2024.

Zašto večernji ne napiše da je Albanac iz Makedonije i da je sa njim bio u suradnji jedan dečko koji ima hrvatsko porijeklo, koji je muslimanske nacionalnosti. To je bilo priopceno od policije na konferenciji za za tisak

NA
natrag
15:09 08.08.2024.

I mene zanima zasro mu je lice pokriiveno. Svasta je gdja Merkel dovukla u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije