MILANOVIĆ NAJPOZITIVNIJI POLITIČAR

Novi Crobarometar: HDZ i dalje vodeći, DP pao na peto mjesto

Foto: Dnevnik Nove TV
1/3
23.08.2024.
u 20:46

Da se izbori održavaju danas, donijeli su rezultati istraživanja, oko 70 posto ispitanih bi sigurno ili vjerojatno na njih izašlo

HDZ je i dalje najpopularnija stranka u Hrvatskoj, kojeg unatoč manjem padu podržava 29,9 posto ispitanika najnovijeg Crobarometra Dnevnika Nove TV provedenog za mjesec kolovoz. Drugo mjesto i dalje pripada SDP-u, koji blago raste u odnosu na srpanj te je 19,6 posto podrške. 

Raste i Možemo!, i to za gotovo dva postotna poena u mjesec dana te je sada na 10,2 posto podrške ispitanih. Na četvrtom mjestu Most s podrškom od 7,1 posto te na petom Domovinski pokret kojeg podržava 6,4 posto ispitanih, što je oko jedan postotni bod manje nego u srpnju. Da se izbori održavaju danas, donijeli su rezultati istraživanja, oko 70 posto ispitanih bi sigurno ili vjerojatno na njih izašlo. Šest posto sigurno ili vrlo vjerojatno ne bi, dok četiri posto - ne zna.

Foto: Dnevnik Nove TV

Crobarometar je redovito mjesečno istraživanje agencije Ipsos provedeno za Novu TV. Istraživanje je provedeno između 1. i 21. srpnja na uzorku od 984 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3 cijela 3%, a za rejtinge stranaka +/- 3 cijela 6%.

Najpozitivniji političar i dalje je Zoran Milanović kojeg pozitivno percipira 45 posto ispitanika. Na drugom je mjestu Dalija Orešković, koju kao pozitivnu vidi 37 posto ispitanih. Treće mjesto dijele Tomislav Tomašević i Andrej Plenković sa 36 posto. Peti je Božo Petrov kojeg kao pozitivca vidi 32 posto ispitanih.

POVEZANI ČLANCI:

Što se tiče najnegativnije percipiranih političara, na vrhu popisa je Milorad Pupovac kojeg loše percipira 72 posto ispitanih. Na drugom mjestu Andrej Plenković, negativnu reakciju izaziva kod 57 posto ispitanika. Treća je Anka Mrak Taritaš i 56 posto, a tik uz nju Ivan Penava koji je često bio među najpozitivnijima, a potom i Gordan Jandroković. 

Foto: Dnevnik Nove TV

Osim toga, raste broj ispitanih koji vjeruju da država ne ide u dobrom smjeru - u kolovozu ih je bilo 69 posto, što je za 2 postotna poena više nego u srpnju, navodi Dnevnik Nove TV. Dvadeset i tri posto vjeruje da hrvatska ide u dobrom smjeru, što je pak za 3 postotna boda manje nego u srpnju. Osam posto ispitanih nema stav.

To se odmah odrazilo i na podršku radu Vlade - ovaj mjesec 66 posto građana ne odobrava politiku Vlade, što je rast od čak pet postotnih poena u odnosu na prošli mjesec. Osjetan i je pad broja onih koji podržavaju rad vlade, ovaj mjesec ih je 27 posto, dok 7 posto nema stav. Najveći broj naših ispitanika kao najveći problem u Hrvatskoj vidi previsoke cijene, a na drugom ih mjestu odmah prate - niske plaće te niske mirovine na trećem. Korupcija je na četvrtom, a stanje gospodarstva na petom.

>> VIDEO Mario Radić prelomio, kandidirat će se za čelnika DP-a! 'Podredio sam sebe cijelog uspjehu stranke'

Komentara 13

LE
lector2corrector
05:38 24.08.2024.

mjesečna doza laži i obmanjivanja

JO
JovanC
06:39 24.08.2024.

S obzirom tko je usao u vlasnistvo ovih novina jasno je koga favoriziraju. Protuhrvatske opcije su na cijeni. Ljudi ne nasjedajte na ove lazi. To je hibridni rat protiv Hrvatske.

ZG
zgrio
04:39 24.08.2024.

Nešto sa crobarometrom nije u redu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije