PROMO

Obrazovanje za diplomatsku karijeru

Visoka škole međunarodnih odnosa i diplomacije (1)
Foto: Visoka škole međunarodnih odnosa i diplomacije
1/6
PR
Autor
PR članak
09.04.2013.
u 08:30

Započnite svjetsku karijeru na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld u Zagrebu

Prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld (VŠMOD) iz Zagreba, dr. sc. Goran Bandov, predstavlja jednu od najtraženijih, ali i vrlo specifičnih visokoškolskih ustanova. Profesor Bandov ostvario je vrlo uspješnu međunarodnu znanstvenu karijeru kao stručnjak za međunarodne odnose, međunarodno pravo i diplomaciju. U Njemačkoj djeluje kao znanstveni suradnik u Europskom centru za sigurnosnu politiku Sveučilišta Hamburg na kojem je i doktorirao u području međunarodnih odnosa. Nositelj je niza međunarodnih stipendija i priznanja.

Vaši studenti posjećuju mnoge zemlje i gradove, od Indije do SAD-a. Jesu li ta studijska putovanja sastavni dio studija?
– Da. Već od prve akademske godine odlučili smo ponuditi studentima drukčiju vrstu studiranja jer nije moguće studirati međunarodne odnose ako nemate priliku upoznavati druge kulture, drukčije načine razmišljanja i druge vrijednosti. Škola svake akademske godine organizira nekoliko studijskih putovanja u kojima se studenti susreću s najistaknutijim dužnosnicima država i visokim predstavnicima međunarodnih organizacija. Primjerice, u Vatikanu nas je primio Sveti Otac Benedikt XVI., u Kraljevini Španjolskoj smo razgovarali s predsjednikom Senata Piúom García-Escuderom Márquezom, a u Indiji smo sreli premijera Manmohana Singha. Ove nam akademske godine predstoje studijska putovanja u Francusku u svibnju i Sjedinjene Američke Države u srpnju na kojima će studenti upoznati funkcioniranje njihova političkog sustava, ali i njihovu kulturu i vrijednosti na kojima se temelje tamošnja društva.

Na čemu se temelji program VŠMOD-a?
– Na VŠMOD-u primjenjujemo najviše europske standarde studiranja u manjim studijskim grupama te stalnu potporu studentima za ostvarenje što boljih rezultata u stjecanju znanja i vještina. Naši su profesori, kao i osoblje, uvijek dostupni studentima. Izrazito visoka kakvoća rada naših nastavnika jedno je od onih područja na kojemu najviše inzistiramo, a posebice naš dekan, akademik Ivo Šlaus, koji je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te predsjednik Svjetske akademije znanosti i umjetnosti. Naši su predavači međunarodno priznati stručnjaci za određene teme i područja, sveučilišni profesori i znanstvenici koji djeluju na institutima, i u Hrvatskoj i u inozemstvu. U svoj redovni predavački kadar ubrajamo i najiskusnije veleposlanike koji studentima tumače diplomaciju kao svakodnevni posao pun zanimljivosti i izazova. Usto, redovno organiziramo stručna predavanja veleposlanika i istaknutih državnika stranih država. Primjerice, 17. travnja u 12 sati ministar vanjskih poslova Kraljevine Švedske Nj. E. Carl Bildt održat će javno predavanje “Izazovi suvremene švedske vanjske politike”, a nakon toga će sudjelovati u raspravi s našim studentima i profesorima.

Omogućuju li specifična znanja koja nudi Škola jednostavnije zapošljavanje?
– Naši studenti imaju tu prednost da im stečena znanja i vještine omogućuju zapošljavanje i u Hrvatskoj i u svijetu. Upravo su europske integracije dovele do velike potrebe za stručnjacima iz područja međunarodnih odnosa i diplomacije izravno u institucijama Europske unije i u različitim međunarodnim organizacijama i predstavništvima međunarodnih korporacija koje će tražiti ljude s vrlo specifičnim znanjima i vještinama. Upravo ta znanja i vještine obuhvaća i razvija naš studijski program, od prve godine preddiplomskog studija do završne godine specijalističkog diplomskog studija. Dodao bih da su prema aktualnom studijskom programu studenti obvezni učiti engleski jezik, a njemački, francuski, talijanski, španjolski, ruski, kineski i arapski studenti mogu samostalno izabrati.

VŠMOD djeluje tek nekoliko godina, a već je prepoznata među studentima kao jedinstvena ustanova. Čime to objašnjavate?
– Škola djeluje od 2009. godine kao jedinstvena visokoškolska ustanova za obrazovanje u području međunarodnih odnosa, europskih integracija i diplomacije. Provodimo preddiplomski studij za prvostupnike (180 ECTS) te diplomski studij za specijaliste međunarodnih odnosa i diplomacije (120 ECTS). Upravo nove integracije u koje Hrvatska ulazi stvaraju dodatnu potrebu za vrhunski obrazovanim ljudima za obavljanje poslova s međunarodnim karakterom, kao i za ljudima koji će moći predstavljati Hrvatsku u međunarodnim i europskim institucijama te u predstavništvima međunarodnih organizacija i korporacija u Hrvatskoj i diljem svijeta.

Možete li reći više o Diplomatskom vijeću?
– U Diplomatskom vijeću koje vodi jedan od naših najiskusnijih diplomata svjetske klase, Budimir Lončar, djeluje niz vrlo istaknutih međunarodnih i domaćih diplomata i stručnjaka za međunarodne odnose. Većina članova Diplomatskog vijeća obnaša visoke funkcije u međunarodnim organizacijama kao što su Ujedinjeni narodi. U Diplomatskom vijeću imamo stožernu mrežu potpore za naše studente, razvijanje studijskih programa i studijskih putovanja koja nam i omogućuju studiranje od New Delhija do New Yorka.

Međunarodne aktivnosti Škole su dosta razvijene, zar ne?
– Da. S jedne strane postoji suradnja u znanstvenom i nastavnom segmentu s nizom ustanova u inozemstvu, između ostalog sa sveučilištima u Ljubljani, Uppsali i Hamburgu, zatim sa Ženevskom diplomatskom školom te s nizom izvrsnih sveučilišta s područja jugoistočne Europe. S druge strane, postoji vrlo aktivna međunarodna suradnja u stjecanju praktičnih znanja, pa tako naši studenti stječu praksu u nizu institucija i organizacija u Hrvatskoj i inozemstvu, primjerice u UN-u, UNICEF-u, UNDP-u, raznim institucijama EU, u OESS-u, Malteškom redu, Američkoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj gospodarskoj komori te u Institutu za razvoj i međunarodne odnose.

Želite prijaviti greške?