Požeška Kulenijada, najstarija i najcjenjenija takva manifestacija kod nas održat će se ovog lipnja po 33. puta, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici.
Bruno Horvat, direktor Ureda Turističke zajednice Grada Požege kazao je da je požeška Kulenijada manifestacija koja je uz požeški festival postala najznačajniji gastroturistički brend te da će u budućnosti imati još zanimljivu priču.
- Cilj je ove manifestacije da se promovira i predstavi kulen kao izvorni i autohtoni slavonski proizvod. Kroz ovu manifestaciju želimo potaknuti sve one koji se bave proizvodnjom ove delicije da ju legaliziraju kako bismo mogli u budućnosti i u aspektu ulaska Hrvatske u EU imati jedan naš prepoznatljiv proizvod – poručio je Horvat.
Početak manifestacije je u petak, 14. lipnja u Mesnoj industriji Papuk gdje će se održati ocjenjivanje kulena pod stručnim vodstvom dr. sci. Marka Krznarića. Sljedećeg dana u pješačkoj zoni s početkom u 11 sati održat će se degustacija kulena uz domaći sir i vino.
Završna večer na kojoj će biti proglašeni najbolji kulenovi održat će se 27. lipnja u prostorijama Gospodarske komore u Požegi.
- Pozivam sve Požežanke i Požežane te njihove goste da dođu u pješačku zonu i degustiraju kulene jer je to manifestacija za naše sugrađane. Želimo da Kulenijada postane dio tradicije. Nadam se da ćemo iduće godine biti još uspješniji i da ćemo imati još neke sadržaje – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović te najavio da će Kulenijadu otvoriti Zdravko Klezinger, najstariji požeški kulenar.
Horvat je najavio i dvije novine.
- Prva je, da ukoliko pojedini proizvođači nisu u mogućnosti doći i donijeti svoje uzorke, da će se po njih doći. Druga je, da svaki proizvođač po uzorku kulena ima i dvije besplatne ulaznice za završnu priredbu. Nadamo se, da će to doprinijeti popularizaciji ove manifestacije – objasnio je Horvat dodajući da se očekuje između 40 i 50 uzoraka kulena od 40-ak kulenara s područja čitave Slavonije.
>>Kulenijada u Požegi - pobijedio Slađan Novosela iz Gata