Očevici nesreće:

Krvi je bilo na sve strane, benzin i ulje razlijevali su se po cesti

prometna nesreća,Osijek
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/10
14.04.2014.
u 18:25

Čak je 11 osoba, od kojih troje teže, ozlijeđeno u nesreći s ukupno šest vozila. Skrivio ju je, izvijestila je policija, vozač (46) Hitne jer je prošao kroz crveno svjetlo

Ivan Maras (81) samo se srušio dok se u nedjelju oko 16 sati šetao Trgom Ante Starčevića u Osijeku. Građani su pozvali Hitnu pomoć, ekipa pod rotacijama krenula je na trg. No, isto vozilo tamo nije stiglo jer je u 16.05 prošlo kroz crveno svjetlo semafora i izazvalo zastrašujući sudar samo ulicu dalje.

Čak je 11 osoba, od kojih troje teže, ozlijeđeno u nesreći s ukupno šest vozila. Da tragedija bude veća, Ivan Maras je preminuo.

– Krvi je bilo na sve strane, benzin i ulje razlijevali su se po cesti, ljudi su stajali u šoku. Muškarac iz vozila ispred nas povikao je: "Beba je u autu" – opisuje nam jedna sudionica ove nesreće najužem središtu Osijeka. Zbilo se to na križanju Europske avenije, Radićeve, Henglove te Kapucinske ulice. Dok je prelazila raskrižjem iz avenije u Kapucinsku, Hitna pomoć udarila je u BMW kojim je Davor Juriša (46) nailazio iz Henglove ulice. Juriši je bilo upaljeno, pokazao je očevid, zeleno svjetlo.

Policija optužuje Hitnu pomoć

– Hitna pomoć odbačena je u suprotni trak u Kapucinskoj ulici, gdje je udarila u drugi automobil. Taj automobil, opet, udara u treći automobil – rekonstruira Vlado Krznarić, glasnogovornik PU osječko-baranjske. Poput domino efekta, treći automobil udara u četvrti. Zbog zanošenja, "dolijeće" i Jurišin BMW koji udara u peti automobil, a taj se, opet, odbacuje u šesti automobil. Tu nije kraj, BMW se nastavlja zanositi i završava u tramvajskoj stanici, gdje razbija zaštitna stakla. Sva su vozila u Kapucinskoj ulici, naime, stajala jer je na njihovu semaforu bilo crveno svjetlo. Juriša je teško ozlijeđen, na aparatima za disanje je. Teško su stradala i dva suputnika u automobilu, a 46-godišnji vozač Hitne pomoći lakše je ozlijeđen. Protiv njega je već ispisana kaznena prijava zbog izazivanja nesreće.

Foto: Davor Javorović/Dubravka Petrić/Pixsell

No, policiji se javio Zoran Blaževac, koji ju je prvi i alarmirao. Čekao je neposredno prije sudara na crvenom svjetlu u Radićevoj, nasuprot BMW-u u Henglovoj ulici. Tvrdi kako su i on i BMW imali crveno, a Hitna pomoć - zeleno svjetlo.

– Očevid je pokazao da je Hitna pomoć prošla kroz crveno – kratko odgovaraju, pak, u policiji. Navodno je čak i vozač Hitne priznao da se nije zaustavio. Činjenica je, opet, da u Radićevoj i Henglovoj istodobno gori crveno, odnosno zeleno svjetlo. Je li moguće da je semafor "zaštekao", u policiji nisu komentirali. Davor Juriša i danas je bio bez svijesti.

– Loše je, ima napuknuće lubanje i serijski prijelom rebara. Oštećeno mu je i plućno krilo pa liječnici, osim od oticanja mozga, strahuju i od upale pluća – kaže nam njegov prijatelj Alen Borbaš, poznati osječki poduzetnik. Vozio je BMW beogradskih tablica jer ima tvrtku u Srbiji. Otac je malenog djeteta. Ivan Maras preminuo je, doznajemo, od srčanog udara. Tegoba je imao i prije, a smrt je navodno bila nagla. Živio je u domu umirovljenika, a nakon ručka se išao prošetati.

– Dok smo nakon sudara čekali pomoć, dovezao se jedan čovjek na biciklu i rekao "pošaljite nekoga na trg, čovjeka već reanimiraju". Jedna je Hitna kasnije prošla i prema trgu – govori naša sugovornica s početka teksta.

''Ne treba nikoga optuživati, pustimo policiju da odradi svoje“

Osječka Hitna pomoć kasno popodne oglasila se priopćenjem o nesreći. Vozač, liječnik i medicinski tehničar, naveli su, krenuli su u 16.06 sati na intervenciju na Trgu Ante Starčevića, gdje je pacijent teško disao, gušio se i ležao bez svijesti. Da je uistinu bio u ozbiljnom stanju, pokazalo se i kasnije, kada je nakon dolaska druge ekipe preminuo na putu do bolnice.

- Prilikom prolaska kroz raskrižje Europske avenije s Radićevom ulicom s upaljenom svjetlosnom i zvučnom signalizacijom, uz provjeru od strane vozača i tehničara da je raskrižje oslobođeno vozilima, sva su se vozila maknula, vozilo Hitne pomoći udarilo je u BMW – priopćili su.

Pojavile su se u javnosti, ističe ravnateljica, i ''optužbe da se vozilo Hitne pomoći kretalo krajnje neprimjerenom brzinom te prošlo kroz crveno svjetlo na semaforu“.

- Postoje i drugačija tumačenja po kojima je vozač BMW-a išao velikom brzinom. Upravo stoga nije primjereno nikoga optuživati, nego prepustimo policijskim službenicima da istraže i utvrde činjenice, a tek tada se mogu donositi i zaključci tko je kobno pogriješio – izjavila je Silvana Sabo, ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Naglasila je da njezini djelatnici koji su sudjelovali u nesreći predstavljaju tim T-1.

- Dakle, to su osobe koje odlikuje izuzetno profesionalan i odgovoran pristup poslu, poslu u kojemu je naš prvi cilj pomaganje drugima i spašavanje života – zaključila je, izrazivši žaljenje zbog svih ozlijeđenih.

Komentara 15

Avatar adminjepeder
adminjepeder
16:19 14.04.2014.

Inače, bez obzira na upaljenu rotaciju, Hitna pomoć, pa tako ni vatrogasci i policija, ne smiju proći kroz crveno svjetlo semafora. Kada sam ja to jučer napisao gumaroš mi je kurtoazno izbrisao post. Hvala mu.

RV
rvp
17:59 14.04.2014.

Pa dan vas nevidio nedokazani pa nitko nije rekao da ne smije proci vec da nemoze proci bez zauatavljanja i ne smanjujuci brzinu...znaci dodje do raskrizja zvucnim i svjetlosnim signalima da ostalim sudionicima do znanja da ce proci te da se ostali bilo to pjesaci,automobili,biciklisti itd zaustave i propuste ih.Ne vidim sto je tu nejasno i nelogicno.Sta jel trebaju mozda pregaziti pjesake koji prelaze cestu na zeleno im???

KA
kafka
10:31 15.04.2014.

Pa zar vatrogasci i hitne nemaju mogućnost kontrole nad semaforima???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije