Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita potrošača

Očitavanje brojila Elektra ne smije naplaćivati svojim korisnicima

'brojilo_struja2508-desk_thu'
''
03.04.2012.
u 10:36

Ako izgubi sudski spor, Elektra će vratiti novac, objašnjava Žejko Tomašić, ROZP

Inspektorat očito ima posla sa sve više pružatelja javnih usluga u Karlovcu. Nakon Toplane i Inkasatora sada je na redu Elektra jer naplaćuje – očitavanje brojila. Regionalna organizacija zaštite potrošača obratila se Državnom inspektoratu zainteresirana za to da se ispita postupa li Elektra zakonito i dobila je negativan odgovor.

 – Zakonom o zaštiti potrošača izričito je zabranjeno naplaćivanje očitavanja brojila. Kako je uvriježena praksa u Karlovcu da se ne poštuju zakoni koji štite potrošača, zatražili smo mišljenje i postupanje Državnog inspektorata. To smo učinili i poslije višestrukog upozoravanja Elektre da opći uvjeti isporuke električne energije, koje je donijela Vlada, i njihovi interni pravilnici nisu usklađeni sa Zakonom o obveznim odnosima i Zakonom o zaštiti potrošača te da opći uvjeti ne mogu biti iznad zakona – objašnjava predsjednik ROZP-a Željko Tomašić.

 S obzirom na to da je Inspektorat najavio podnošenje optužnog prijedloga Prekršajnom sudu u Karlovcu, Tomašić kaže da će potrošači, u slučaju da Elektra izgubi spor, moći zatražiti povrat novca. Problem je i navodno nezakonit način reklamiranja u Elektri.

 – Ne priznaje nadležnost Hrvatske energetske regulatorne agencije u drugom stupnju upravnog postupka – dodaje Tomašić. Inspekcija je taj dio pritužbe proslijedila Heri. Od HEP-a očekujemo odgovor.

Komentara 1

VI
Vito
07:59 04.04.2012.

Očitavanje brojila Elektra ne smije naplaćivati svojim korisnicima Inače - kad očitate svoje brojilo i tako predate oni vam, prema svom cjeniku, naplate 20 kuna... I tako im, oni koji su naivni, daju svake godine po 240 kuna... A svakivaki mjesec vam i tako uzimaju 15,75 kuna (dodati PDV) za očitanje \"njihovog\" radnika, iako oni u stvari očitavaju dvaputa godišnje, u proljeće i jesen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije