Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD 1. SIJEČNJA

Od iduće godine mijenja se dob kada će žene moći u mirovinu: Evo koji su uvjeti

Karlovac: Umirovljenici u šetnji
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
15.11.2023.
u 09:50

Ako žene ostanu zaposlene i nakon stečenih uvjeta, to znači i veću mirovinu, ali i bonifikaciju koja iznosi 0,45 posto mjesečno za do maksimalnih pet godina, što je ukupno 27 posto

Žene u Hrvatskoj trenutno mogu u mirovinu sa 63 godine i tri mjeseca, ali u radnom odnosu mogu ostati i do 65 godina. Od 1. siječnja 2024. mijenja se dob s kojom žene mogu u mirovinu, a ona će biti 63 godine i šest mjeseci, uz uvjet da imaju najmanje 15 godina staža, a u prijevremenu mirovinu će moći s 58 godina i šest mjeseci. 

Kako prenosi Mirovina.hr, ova promjena trajat će do 2030. godine, kada će se izjednačiti dob za umirovljenje između žena i muškaraca, a ona će biti 65 godina. Iako su žene još 2020. mogle u mirovinu s navršenih 62 godine i tri mjeseca, od 2023. to se povećalo na 63 godine i tri mjeseca. Od iduće godine to će se još dodatno povećati, za tri mjeseca. Prijevremena mirovina pak od iduće godine bit će moguća s navršenih 58 godina i šest mjeseci, uz 33 godine i 6 mjeseci staža, nasuprot 58 godina i tri mjeseca uz 33 godine i tri mjeseca staža, koliko ona sada iznosi. 

Ako žene ostanu zaposlene i nakon stečenih uvjeta, to znači i veću mirovinu, ali i bonifikaciju koja iznosi 0,45 posto mjesečno za do maksimalnih pet godina, što je ukupno 27 posto. Treba napomenuti kako bi za bonifikaciju žena trebala imati najmanje 35 godina staža. 

Inače, prošlog tjedna Večernji list održao je i okrugli stol na temu održivosti mirovinskog sustava, na kojem su stručnjaci iznijeli svoje mišljenje o trenutačnom stanju te glavnim problematikama mirovinskog sustava. Između ostalog, stručnjaci smatraju kako je najveći problem današnjice niska mirovina, koja je na oko 38% plaće, što je niže i od susjedne Srbije i BiH, objasnio je Davor Huić.  

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO I Hrvatska ide prema zabrani energetskog pića poznatih YouTubera, Beroš: Danas imamo sastanak

Ključne riječi

Komentara 18

LI
lily
11:16 15.11.2023.

Ja sam u DE 2018.godine mogla ići u starosnu mirovinu tek sa 65 godina i 6 mjeseci! Danas je ta granica - naravno - još i viša. Po tome se odmah vidi koliko HR zaostaje za DE po produktivnosti!! A A vidi bi htjeli imati EU plaće i mirovine!? Najprije trebate raditi i te plaće/mirovine zaraditi, a onda grintati po portalima... Ta tko će puniti mirovinski fond ako svi idu sa 50 god. u mirovinu??

MA
malosutra12
15:43 15.11.2023.

apsurd da žene rade znatno kraće od muškaraca a žive dulje.

CO
Cosinus
15:42 15.11.2023.

Jesu li žene tražule da budu jedna sa muškatcima? Jesu, i sada su to dobili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije