Ivan Vrdoljak (HNS)

Od Karamarka tražimo političku odgovornost, riječ je o poticanju korupcije i ugrožavanja državnih interesa

Ivan Vrdoljak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
19.05.2016.
u 13:23

HNS će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojima bi se trebala nastaviti decentralizacija Hrvatske

HNS će u saborsku proceduru uputiti izmjene Zakona o financiranju vodnog gospodarstva kojima bi se trebala nastaviti decentralizacija Hrvatske. Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak pojasnio je kako se naknada za uređenje voda razdjeljuje tako da 95 posto sredstava ide Hrvatskim vodama, a svega pet posto lokalnoj upravi i samoupravi, a slična je priča i s vodnim doprinosom – 92 posto ide državi, a osam posto jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

– Jedinice lokalne i regionalne samouprave u biti vode naplatu toga i imaju troškove što uopće fakturiraju, troškove ljudi i obračuna i kad sve skupe onda pošalju onih 95 odnosno 92 posto centralnoj državi, a ono što im ostane pokriva administrativne troškove i tek neznatno ostaje da bi se ozbiljno brinuli o ostalim obvezama – kaže Vrdoljak. Dodaje i kako se pokazalo da obrana od poplava i održavanje sustava ne funkcionira na mikro razinama, u malim općinama i gradovima gdje Hrvatske vode ni ne mogu znati što su glavni prioriteti u obrani od poplava.

Zato HNS svojim izmjenama zakona predlaže da se 70 posto šalje državnoj i centralnoj vlasti, a 30 posto i na vodnom doprinosu i na naknadi za uređenje voda jedinicama lokalne uprave.

– Ovo je pravednija raspodjela jer se na godišnjoj razini prema razrezu naknade za uređenje voda na razini RH uprihoduje 750 do 760 milijuna kuna, a razrez vodnog doprinosa je na razini od 200 do 220 milijuna kuna – kazao je HNS-ov Milorad Batinić. Ona sredstva bez kojih bi zbog HNS-ova prjedloga ostale Hrvatske vode, mogu se nadomjestiti iz europskih fondova.

– Jedinice lokalne uprave imaju obvezu sufinancirati svaki europski projekt, a da nemaju za to sredstva i na ovaj način dobivaju namjenska sredstva. Politička poruka je da se fokus vrati na život građana, na reformu koja se odnosi na decentralizaciju, ako to već ne dolazi od vlade i većine u Saboru – ustvrdio je Vrdoljak.

Osvrnuo se i na izjavu čelnika HDZ-a Tomislava Karamarka da je "oporba obećavala pakao i u paklu će završiti", te kako nema nikakve afere oko MOL-a i Joze Petrovića.

– HNS traži političku odgovornost. To nije pitanje sukoba interesa to je pitanje poticanja korupcije i ugrožavanja državnih interesa i to ćemo svaki puta ponoviti. A oko koriterija tko ide u raj a tko u pakao, mislim da ni sebi neću dozvoliti a mislim da ni on sebi ne bi trebao dozvoliti jer ima netko tko o tome brine – zaključio je Ivan Vrdoljak.

>> Vrdoljak: Gospodarstvo je palo u drugi plan, ništa se ne događa

Komentara 9

Avatar kriticko_razmisli
kriticko_razmisli
13:36 19.05.2016.

Javio se veliki stručnjak iz velike poštene stranke..... džizs koje moralne vertikale, sve sami gospodarski magovi!!!!!!!! Živjela partija i nova Juga!!

Avatar kravata
kravata
13:36 19.05.2016.

Navalili ste kao kao ptice lesinari na strvinu , malo pricekajte treba sve dokazat a sto ako tu ima nesto pozitivno za hrvastsku sigurno necete trazit odgovornost.

TV
tv5378
13:50 19.05.2016.

Javio se licemjer,ha.Kada je Hrvatski narod prikupio novac za imunoloski,ljigavac je promjenio pricu u stili 'kada ne moze moja interesna skupina,onda nece nitko'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije