Vesna Škare Ožbolt

'Od Mirne reintegracije do danas u Vukovaru je napravljeno puno toga'

Okrugli stol
Foto: Branimir Bradarić
1/4
15.01.2015.
u 14:26

Govoreći o Mirnoj reintegraciji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako je ona, kao i sve stvari u životu, imala i svoje prednosti ali i nedostatke.

- Od Mirne reintegracije do danas u Vukovaru je napravljeno puno toga. Grad je obnovljen i ne može se uspoređivati sa razrušenim gradom sa kraja 90-ih godina prošloga stoljeća. Napravljeni su veliki pomaci, ali za čovjeka koji ima svoj životni vijek ipak se sve to nekako presporo odvija. Hrvatska je u dubokoj krizi, a ona se ovdje još više osjeti. Velika ne nezaposlenost i nema gospodarskih aktivnosti koji bi pomogle razvoju grada, rekla je Vesna Škare Ožbolt na današnjem okruglom stolu Europskog doma Vukovar organiziranom povodom 17-e obljetnice Mirne reintegracije Podunavlja.

Smatra kako je u većini oblasti napravljeno veoma mnogo osim kada je riječ o gospodarstvu te da se uz obnavljanje kuća moralo paralelno raditi i na obnavljanju gospodarstva i ljudskih duša. Dodala je kako su političari nakon provedene Mirne reintegracije Vukovar smatrali kao Pulu, Zadar ili neki drugi grad te da se to nije smjelo dogodili jer to nije isto. – Vukovar je morao imati naglasak ali nije. Da jeste i da je reintegraciju pratio i gospodarski razvitak mislim kako ne bi imali ovih današnjih trzavica, smatra Škare Ožbolt koja je bila direktno uključena u proces Mirne reintegracije.

Podsjetila je kako se u to vrijeme sve radilo oprezno pazeći na sve moguće detalje i da nitko ne bude povrijeđen. Mišljenja je kako na isti način ponovno treba raditi u Vukovaru te kako se nikakve odluke ne smiju donositi na silu i preko noći. – I pitanje dvojezičnosti isforsirano je gospodarskom krizom. Ako je Franjo Tuđman 1998. godine imao širinu razmišljanja zašto su današnji političari užeg razmišljanja. Pitanje dvojezičnosti nije stranačko pitanje ali izgleda kako upravo politika, na neki način, iza svega toga stoji, rekla je Škare Ožbolt.

Govoreći o Mirnoj reintegraciji gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako  je ona, kao i sve stvari u životu, imala i svoje prednosti ali i nedostatke. 

- Mislim da je bila potrebna i da svaki život koji je sačuvan, svaka kuća koja  je ostala spašena, da je to ono dobro što je ovim mirnim rješavanjem  problema  postignuto. To  je ona prednost. Naravno nitko nije očekivao  da nakon ovoliko godina u gradu Vukovaru suživot neće biti u onom punom  smislu riječi suživot. Suživot je nametnut i on zapravo proizlazi iz jedne  nužnosti  gdje ste skupa, a zapravo niste skupa. I to je ono loše na čemu  smo falili, i na čemu moramo raditi u danima koji su pred nama, rekao je Penava.

>> Vukovar slavi dan mirne reintegracije Podunavlja

Komentara 2

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
14:53 15.01.2015.

Vukovar je trebalo vojno osloboditi. Mirna reintegracija je omogucila krvnicima da i dalje paradiraju ulicama grada po kojem su ubijali i pucali.

JA
james49
16:37 15.01.2015.

Naročito u vrijeme vladavine HDZ-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije