(Ne)razumljivo

Odabrali ime lika iz crtića, a ispalo je da vrijeđaju crnu rasu

'coon1_alb_zag_030211'
''
04.02.2011.
u 08:00

Coon je lik iz crtanog filma i engleska skraćenica za rakuna, prezime, vrsta mačke, krtica, ime festivala u Cape Townu, ali i uvredljiva riječ za crnce

Zar je moguće da zbog šifre, čija sva značenja zapravo nismo ni znali, budemo diskvalificirani bez obzira na naše znanje – pita se petero učenika 4. razreda Srednje škole u Krapini, koji su, prema njihovim riječima, za nužnu zaporku na školskom natjecanju iz engleskog jezika napisali ime lika iz crtanog filma South Park ne znajući da je jedno od nekoliko značenja engleske riječi "The Coon" koju su napisali i pogrdan naziv za ljude crne boje kože.

Interna šala

– Gledali smo crtić zajedno i dopao nam se lik Coona, koji je zapravo rakun (engl. Raccoon – rakun) pa smo odlučili da ćemo njegovo ime staviti za zaporku, to je trebala biti interna šala – rekli su nam učenici.

A razlog zašto je rakun u SŠ u Krapini napravio toliku pomutnju zapravo su učenici 2. razreda, koji su također pristupili natjecanju. Njih šestero je za zaporku napisalo njemačku riječ čije je značenje uistinu vulgarno, a kada su profesorice shvatile o čemu je riječ, išle su provjeravati i značenje zaporke druge skupine učenika, koja je za šifru odabrala englesku riječ.

– Rekli su nam da to što nismo znali da ta riječ može biti i uvredljiva nije isprika jer ne bismo smjeli upotrebljavati riječi za koje nismo sigurni što sve znače. Mi smo bili sigurni da je to lik iz crtića, za druga značenja doznali smo tek poslije. A "Coon", osim rakuna i uvrede, može biti i prezime, vrsta mačke, krtica, ime festivala u Cape Townu, a ovisno o kontekstu ima i drugo značenje, kao i mnoge riječi u engleskom jeziku. Usto, ni naši profesori nisu znali sva značenja dok nisu pogledali u rječnike – spremni su bili učenici.

– Najveći je problem to što su učenike iz 2. i 4. razreda stavili u isti koš. Za ove iz 2. svi roditelji na sastanku složili su se da ih je trebalo diskvalificirati jer riječ koju su izabrali za šifru uistinu ne spada u školske klupe. Ali da se diskvalificira zbog korištenja imena lika iz crtića, to nije u redu, to više što se troje od petero diskvalificiranih našlo na prva tri mjesta na natjecanju – kaže jedan od roditelja diskvalificiranih.

Narušen ugled škole

– Zbog izrazito neprimjerena izbora zaporke, čime je znatno narušen ugled učenika, mentora i škole, iz dalje razine natjecanja diskvalificirano je ukupno 11 od 23 učenika koji su pristupili ispitu. Od toga šestero učenika iz 2. razreda te njih petero iz 4. razreda – objašnjenje je ravnatelja škole Ivana Rozijana i školskog povjerenstva, koje je odlučilo o diskvalifikaciji.

– Prema Oxfordovom i Longmanovom jednojezičnom rječniku, The Coon je i vrlo uvredljiva riječ za osobe crne boje kože i pokraj nje stoji napomena da je nije preporučljivo upotrebljavati. Znanje je krhka kategorija i mi se moramo voditi rječnicima – objasnila je profesorica engleskog Lidija Leljak, mentorica i članica povjerenstva za natjecanje iz engleskog jezika.

– Učenici su se mogli dovesti u nezgodnu situaciju na višim razinama natjecanja i mi smo ih time htjeli zaštititi i odaslati poruku da ubuduće šifra kojom predstavljaju sebe, mentora i školu mora biti primjerena. Nama je žao, ali to moraju naučiti. Zbog toga nemaju nikakve druge posljedice jer to su djeca odličnog znanja i vjerujemo da je to bila samo nezgodna igra zaporkama – rekla je prof. Leljak.

Komentara 25

SI
silversurfer22
09:22 04.02.2011.

...koliko crnci imaju pogrdnih riječi za bijelce, to više nitko ni ne broji.....a koliko znam, \'\'the Coon\'\' se ne odnosi na sve \'\'srnse\'\'....

FH
Filip.hr
23:03 05.02.2011.

@mala_mu A vi sigurno znate kakvi su učenici kad otiđu kroz vrata škole. počinju naganjati crnce i varati ljude jer su premazani svim mastima.

TE
tektak
12:40 05.02.2011.

Ispravak zadnje rečenice: Vode nas pokvareni, pametni gadovi, a okružuju se s ambicioznim budalama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije