VANJSKA POLITIKA

Odlazak generala u Haag pozitivan je signal za EU

12.03.2004.
u 00:00

Hrvatsko-njemački odnosi u usponu su i Njemačka ostaje velik zagovornik hrvatskog ulaska u Europsku uniju

Dobrovoljan odlazak dvojice hrvatskih generala pred Haaški sud istog je dana pozitivno odjeknuo u europskim političkim krugovima.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer ocijenio je taj događaj kao vrlo važan signal i dokaz hrvatske spremnosti za suradnju s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu. Fischer je to izjavio nakon sastanka s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom, koji je jučer završio dvodnevni službeni posjet Berlinu. Joschka Fischer je dodao da bi se napori u tom smjeru morali nastaviti jer je suradnja s Haagom, uz povratak izbjeglica i zaštitu prava manjina, europski standard kojega se svi moraju pridržavati.

Sanader vrlo zadovoljan

- Od Hrvatske ne tražimo ništa što i sami ne činimo - rekao je njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

Hrvatsko izaslanstvo, na čelu s premijerom Sanaderom, moglo se uvjeriti za dvodnevnog boravka u Berlinu da su hrvatsko-njemački odnosi i dalje u usponu te da Njemačka ostaje velik zagovornik hrvatskog ulaska u EU, kao i da promjena vlasti u Hrvatskoj te činjenice ne mijenja. Sanader je bio vrlo zadovoljan rezultatima dvodnevnim berlinskih razgovora, uvjeren da je uspostavio dobar odnos s njemačkim kancelarom Gerhardom Schröderom.

Fischer u lipnju u Zagrebu

Premijer se sastao i s predsjednikom Bundestaga Wolfgangom Thierseom, predsjednikom Odbora za vanjsku politiku Volkerom R?ehom, s predsjednicom CDU-a Angelom Merkel, a jučer je bio sa šefom parlamentarnog odbora za Europsku uniju Matthiasom Wissmannom. U svim se tim razgovorima pokazalo da njemačke sugovornike u velikoj mjeri zanimaju hrvatska stajališta o stanju u regiji.

Premijer Sanader kazao je da je Hrvatska spremna biti svojevrsnim modelom te svojim ponašanjem i politikom drugim zemljama u regiji pokazati kako se može uspješno ići prema EU. - Europska unija neće biti završena kao projekt dok sve zemlje iz našeg susjedstva ne postanu članicama. Kada će to biti, ovisi o svakoj posebno - kaže Sanader.

Ali, da bi Hrvatska mogla biti primjer drugima, potrebno je da u travnju dobije pozitivno mišljenje EU, na lipanjskom summitu status kandidatkinje za punopravno članstvo. Sanader također očekuje da će Hrvatska, uza status kandidatkinje, dobiti i konkretan rok za početak pregovora s Europskom unijom. Jučerašnji Sanaderov sugovornik, njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer prihvatio je poziv hrvatskog premijera da u lipnju dođe u Zagreb.

Sanader je jučer trasirao i buduću suradnju njemačkog parlamentarnog Odbora za EU te saborskog Odbora za europsku integraciju.

Na kraju dvodnevnog boravka u Berlinu šef Vlade sastao se i s predstavnicima hrvatske zajednice, položivši cvijeće pred spomenik MarkuMaruliću na berlinskom trgu Fehrbelliner.

BERLIN, DEANA KNEŽEVIĆ

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije