U očekivanju izbora

Odmor bez politike: nakon Velike Gospe kreće kampanja

izbori, glasačka kutija
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.07.2016.
u 16:30

Iako je predsjednica u subotu donijela odluku o raspisivanju izbora, još je nije poslala na objavu u Narodne novine.

Osim što je sigurno da će prijevremeni izbori biti održani 11. rujna, potpuno je izvjesno da će predizborna kampanja početi tek kad prođu najveće kolovoške svetkovine i blagdani. Znači nakon Velike Gospe. Iako je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prvotno izjavila da će prijevremene parlamentarne izbore raspisati dan nakon raspuštanja Sabora, ali i da će ta odluka stupiti na snagu tek 1. kolovoza, to se nije dogodilo pa nisu potpuno jasni rokovi za predizbornu kampanju.

Odluka još nije poslana

U odluci o raspisivanju izbora stoji da stupa na snagu s danom objave u Narodnim novinama, no kako doznajemo, predsjednica im odluku još nije poslala. Predsjednica će, kako doznajemo, ovih dana objaviti kada će odluku uputiti za objavu u Narodnim novinama.

Budući da se predsjednica vodi stavom kako političari ne bi trebali “umrljati” velike svetkovine u kolovozu, a to su 5. kolovoza (Oluja), 7. kolovoza (Alka), 13. kolovoza (Maraton lađa) te 15. kolovoza (Velika Gospa), jasno je da će službena kampanja početi nakon završetka tih svečanosti.

Odmah nakon objave odluke o raspisivanju izbora u Narodnim novinama, što bi se, po svemu sudeći trebalo dogoditi u posljednjim danima ovog mjeseca, počinje teći rok od 14 dana u kojemu stranke i nezavisni kandidati trebaju predati kandidacijske liste Državnom izbornom povjerenstvu. Vodeći se tim rokovima, logično je da će se liste predavati prije Velike Gospe, nakon čega, dakle, nakon isteka tih 14 dana, DIP ima 48 sati da prihvati i u svim dnevnim novinama i na javnoj televiziji objavi sve pravovaljano predložene liste te imena i prezimena kandidata za svaku izbornu jedinicu.

Očekivati je da će DIP te liste verificirati odmah nakon Velike Gospe, čime, najvjerojatnije oko 17. kolovoza, počinje izborna promidžba, odnosno predizborna kampanja koja, sukladno Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, završava 24 sata prije dana održavanja parlamentarnih izborna, dakle 10. rujna. Bude li tako, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović očito će se voditi i drugom svojom željom – da izborna kampanja traje uobičajeno, dakle u prosjeku 3,5 tjedana.     

Kome pomaže?

Kada je predsjednica ranije najavljivala kako će izbore raspisati 1. kolovoza, krenule su optužbe kako time želi pomoći novom predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću i dati mu dovoljno vremena da nakon preuzimanja stranke u miru sastavi liste, no jasno je kako pomaže i građanima kojima se sigurno ne bi dalo godišnji provoditi uz politička prepucavanja.

>> 'Ne vjerujem da možemo surađivati s ovim ljudima iz HDZ-a i SDP-a'

>> SDP do službene kampanje birače vrbuje na Facebooku

Komentara 1

OK
okus
00:04 21.07.2016.

Samo to i radite i za to berete masnu lovu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije