PENTAGON OBJAVIO

Hrvatska dobiva moćno oružje: SAD odobrio prodaju HIMARS-a u vrijednosti od 390 milijuna dolara

FILE PHOTO: U.S. Army presents HIMARS in Tapa military base
Foto: INTS KALNINS/REUTERS
1/3
30.08.2024.
u 22:14

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku

Američki State Department odobrio je prodaju HIMARS-a (High Mobility Artillery Rocket Systems) Hrvatskoj u vrijednosti 390 milijuna dolara, rekao je Pentagon u priopćenju u petak. Kako prenosi Reuters, Pentagon je objavio da će u posao biti uključen Lockheed Martin.

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio daljnja ulaganja u Hrvatsku vojsku, između ostalog je kazao kako je u planu nabava moćnih američkih samovoznih višecijevnih lansera raketa HIMARS-a.

Večernji list ranije je pisao o velikoj vojnoj nabavi pa tako i o višecijevnom raketnom bacaču na kotačima M142 HIMARS koji može ispaljivati nekoliko vrsta raketa dometa od 70 pa do 300 kilometara.

U kolovozu 2022. godine, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio da HIMARS mijenja tijek rata protiv Rusije. Sustav američke proizvodnje tada je korišten je za gađanje desetaka ruskih ciljeva kao što su zapovjedna mjesta i skladišta streljiva, kao i za gađanje mostova. HIMARS - topnički raketni sustav visoke mobilnosti - lanser je projektila postavljen na kamion od pet tona koji može ispaliti šest vođenih projektila u brzom slijedu, piše BBC

"HIMARS je vrlo precizan kada se koristi protiv fiksnih ciljeva, kada imate točne koordinate, ali nije toliko učinkovit protiv pokretnih ciljeva kao što su trupe", komentirala je 2022. godine dr. Marina Miron, stručnjakinja za ratovanje na Kings Collegeu u Londonu.

 

GALERIJA Zoran Milanović na svečanoj prisezi 43. naraštaja ročnih vojnika
FILE PHOTO: U.S. Army presents HIMARS in Tapa military base
1/16

Komentara 123

MO
MorskiVuk53
22:47 30.08.2024.

Crni Vučko što ćeš sad.Stuceti Aerodrom i Rafale. Brzo kukumeči neka to ne daju Hrvatskoj.

HA
Hary3
22:27 30.08.2024.

Super.

VA
vadis1
22:46 30.08.2024.

Bravo! Samo kupovati od USA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije