Djeca posvojena ili u Nazorovoj

Oduzeli su joj osmero djece, na putu je deveto. Županijski sud odobrio je sterilizaciju

Midwife centre
Julian Stratenschulte/DPA
10.07.2023.
u 09:19

U jednoj hrvatskoj bolnici ovih će dana 38-godišnja žena roditi svoje deveto dijete. Hrvatske institucije već su joj oduzele osmero djece u dobi od pet do 17 godina. No ovaj put će uz porod, koji će biti obavljen carskim rezom, biti i sterilizirana.

Tročlano vijeće jednog hrvatskog županijskog suda u izvanparničnom postupku. koji je protiv 38-godišnjakinje inicirala njezina skrbnica, stručna radnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, radi "donošenja rješenja o njezinu zdravlju" odobrio je i sterilizaciju. Naveli su kako su ginekolozi vještaci zaključili su je trudnoća za ženu visokorizična te da je u ovom slučaju opravdano i nužno podvezivanje, piše Jutarnji list.

38-godišnjakinja je već ranije lišena poslovne sposobnosti zbog duševne zaostalosti i lakše mentalne retardacije, te poremećaje u ponašanju. Njezino četvero djece već je posvojeno, a ostala su u Domu u Nazorovoj. Posljednja u nizu trudnoća je, smatraju liječnici, visokorizična pa je stoga 38-godišnjakinja prije dva mjeseca, u svibnju, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad dala suglasnost da se provede postupak sterilizacije jer se boji za svoj život te je pristala da sve sudske korake u njezino ime obavi njena skrbnica.

VEZANI ČLANCI 

Prilikom donošenja odluke o sterilizaciji sudsko vijeće podsjeća da Ustav RH svakome jamči poštovanje i pravnu zaštitu njegova osobnog i obiteljskog života. A pravo na poštovanje privatnog i obiteljskog života priznato je i člankom 8. Konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. - Pravo svakog čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece zaštićeno je u okviru prava svakoga na privatni i obiteljski život. Prema čl. 8. st. 2. Konvencije javna vlast se neće miješati u ostvarivanje tog prava osim u skladu sa zakonom i ako je u demokratskom društvu nužno radi interesa državne sigurnosti (...) i zaštite zdravlja ili morala... Pravo čovjeka da slobodno odlučuje o rađanju djece može se ograničiti samo radi zaštite zdravlja. Sprečavanje neželjenog začeća može biti privremeno (kontracepcija) ili trajno (sterilizacija). Sterilizirati se može osoba koja je navršila 35 godina, a bez obzira na godine sterilizirati se može i žena čiji bi život bio ugrožen trudnoćom ili rađanjem. Također, bez obzira na godine sterilizirati se može i osoba za koju se na temelju saznanja medicinske znanosti utvrdi da bi se dijete rodilo s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim smetnjama - navodi sud. Podsjeća i na odredbe Obiteljskog zakona kojom je propisano da samo sud može u izvanparničnom postupku donijeti rješenje o sterilizaciji.

Iako postoji opcija da se spiralom spriječi začeće, vještak je utvrdio kako je žena spiralu već koristila i potom zatražila vađenje pa je ostala trudna. Analiza socijalne anamneze pokazala je da je žena u izvanbračnoj zajednici s jednim partnerom rodila sedmero djece, a veza je više puta prekidana jer je partner odlazio u zatvor. Dok je on bio u zatvoru žena je održavala vezu i ostajala trudna s drugim muškarcem, a sada je ostala trudna s trećim. Obzirom na njezinu dob i mogućnost novih trudnoća sud je donio osluku o sterilizaciji. 

VIDEO Znate li što više zrači: Mobitel, utičnica ili rendgen?

Komentara 5

Avatar raco
raco
09:43 10.07.2023.

oduzeli joj poslovnu sposobnost i sad ju se pita da li pristaje na sterilizaciju?

AK
Aka
17:38 10.07.2023.

To su trebali učiniti kad je prvo djete smješteno u dom. Ne znam tko uopće piše te zakone, tko nadzire provođenje zaštite djece, ali ovo ispada -nitko pametan.

Avatar Patton
Patton
10:46 10.07.2023.

Klečavci prezadovoljni daminom reproduktivnom požrtvovnošću. Možda je koji od njih i tata?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije