TRUMP ZAOBIŠAO KONGRES

Oduzeo zdravstveno milijunima Amerikanaca

14.10.2017.
u 14:23

Ukidanje dostupnog zdravstvenog osiguranja koje je uveo Barack Obama jedno je od značajnijih Trumpovih predizbornih obećanja

Iako se činilo da je američki predsjednik Donald Trump poražen u svojim nastojanjima da ukine sustav dostupnog zdravstvenog osiguranja koji je uveo njegov prethodnik Barack Obama, u četvrtak navečer on je američku javnost iznenadio izvršnom naredbom kojom je ukinuo federalno financiranje za Obamacare.

Bijela kuća objavila je da su federalni poticaji kojima se doplaćivalo zdravstveno osiguranje za Amerikance s najnižim primanjima protuzakoniti i da predstavljaju “još jedan primjer toga kako je Barack Obama neodgovorno trošio dolare poreznih obveznika i kršio zakon da bi financirao sustav koji je od samoga početka bio loš”. Ova izvršna naredba samo u idućoj godini zaustavit će isplate 7 milijardi dolara koji su se iz federalnog proračuna uplaćivali osiguravateljima za zdravstveno osiguravanje milijunima Amerikanaca s niskim primanjima.

1/1

Sudska bitka za novac

– Demokrati, Obamacare se urušava. Vi samo možete doći i sa mnom pregovarati o zamjenskom modelu zdravstvenog osiguranja, o mojem modelu – tvitao je jučer ujutro Donald Trump najavivši da će malo pomalo početi uspostavljati sustav zdravstvene zaštite kakav Amerikanci odavno zaslužuju.

Na odgovor iz protivničkog tabora nije trebalo dugo čekati. Odmah nakon objave brojni ugledni političari iz redova demokrata najavili su da će pokrenuti sudski proces kojim će zaustaviti provedbu Trumpove izvršne naredbe. Tako je glavni državni odvjetnik Kalifornije Xavier Becerra najavio da će tužiti Trumpa u namjeri da zaštiti financiranje zdravstvenog osiguranja iz federalnog proračuna. Isto je najavio i glavni tužitelj države New York koji je kazao da “neće dopustiti da još jednom iskoristi obitelji iz države New York kao političke poluge u svojem opasnom stranačkom prepucavanju”.

Bez toga novca Obamacare bi se doista mogao dobrano narušiti zato što osiguravatelji od države više neće dobivati dotacije koje su omogućavale da zdravstveno osiguranje bude doista dostupno, čak i onima s najnižim primanjima. Mnogi su ovaj sasvim iznenadni Trumpov potez nazvali rušenjem najvažnijeg temelja na kojem je počivao Obamacare.

Na Trumpu sva odgovornost

U šoku su ostali čak i neki poprilično konzervativni voditelji političkih televizijskih emisija. Jedan od njih kazao je da je Trump ovime uništio sustav zdravstvenog osiguranja, a istodobno ga ne može zamijeniti nečim novim što svu odgovornost za kaos stavlja isključivo na njega. Trump je naciji obećao još dostupnije i jeftinije zdravstveno osiguranje, no kvaka je u tome što će oni koji uzmu te police biti puno lošije pokriveni, što znači da će iz vlastitog džepa morati plaćati sve usluge koje ne spadaju u najosnovnije liječenje. Bijela kuća sada je lopticu prebacila Kongresu koji je još jednom pozvala da ukine Obamacare i zamijeni ga nečim “suvislijim i normalnijim”. No senatori i zastupnici iz redova demokrata kazali su da sve ovo vide kao Trumpov udarac upućen milijunima obitelji koje pripadaju srednjoj i nižoj klasi. No i njihovim republikanskim kolegama nije potpuno svejedno jer u svojim izbornim bazama imaju vrlo velik broj ljudi kojima je Obamacare ponudio dugo željeno zdravstveno osiguranje. Upozoravaju da oni koji bez njega ostanu sigurno iduće godine na međuizborima neće glasati za republikanske kandidate.

 

Komentara 25

Avatar mofo
mofo
14:42 14.10.2017.

Haha e moji novinari...

ZA
!zagreb!
22:11 14.10.2017.

Oduzeo im nešto što nisu ni imali.

MA
..Marsijanac
04:10 15.10.2017.

Daj vec jednom pretanite sr*** o americkom zdravstvenom sustavu i osiguranju o kojima pojma nemate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije