UKRAJINCI O BORBI U RUSIJI

Ofenziva je dobro počela, ali vojnici su zabrinuti: 'Pucamo po šavovima, hitno trebamo dvije stvari'

A Ukrainian serviceman rides a military vehicle near the Russian border in Sumy region
Foto: VIACHESLAV RATYNSKYI/REUTERS
1/7
13.08.2024.
u 23:28

Putin obećava "pošteni odgovor", no stanovnici u pograničnim naseljima ne boje ga se, barem ne za sada

Ukrajinska ofenziva u tjedan dana je zauzela stotine četvornih kilometara ruskog teritorija i obnovila elan i nadu da će se uspješno oduprijeti ruskoj invaziji. Ruski dužnosnik koji nadzire pograničnu regiju Kursk navodi da je pod ukrajinskom kontrolom 28 naselja, dok Volodimir Zelenski tvrdi da kontroliraju čak 74 mjesta.

Kijev polaže velike nade u uspjeh ofenzive. Na front šalje najbolje vojnike, komentirao je novinar BBC-ja promatrajući mišićave muškarce okupljene oko vozila. Većina nije htjela razgovarati, no neki su podijelili svoja iskustva s bojišnice, a među njima su Tomaš i "Accord". Oni su se nedavno vratili iz Rusije gdje su sa svojom jedinicom za dronove dva dana pripremali teren za ofenzivu. "Potiskivali smo neprijateljeve komunikacije i nadzorne sustave", objasnio je Tomaš, dok je "Accord" nonšalantno komentirao da je bilo "kul". 

Neimenovani vojnik koji je još uvijek u Rusiji otkrio je da su ofenzivu planirali mjesecima kako bi prisilili Moskvu da povuče vojnike iz Ukrajine. "Element iznenađenja je uspio, ušli smo bez problema i uz malo otpora. Prve grupe prešle su granicu u ponoć 6. kolovoza i to u nekoliko smjerova. Gotovo odmah su došle do zapadnog dijela Sudže", ispričao je vojnik. S obje strane granice u kratkom je roku raseljeno više desetaka tisuća civila koji nisu zadovoljni razvojem situacije. "Ruski civili na koje naiđemo ne opiru se. Ne diramo ih, a oni reagiraju oštro, negativno ili nas ignoriraju. Osim toga, lažu nam o položajima ruskih vojnika", dodao je vojnik.

Vojnici s kojima su razgovarali reporteri BBC-ja potvrdili su da Moskva premješta snage s raznih frontova na istoku, no nema dojava da njihov napredak usporava. Putin obećava "pošteni odgovor", no stanovnici u pograničnim naseljima ne boje ga se, barem ne za sada. Miša i Valera nadaju se da će Ukrajinci nastaviti ofenzivu i dalje od Kurska te poručuju: "Trebali bi zauzeti sve, čak i Moskvu". Rusija je ipak napala prva, kaže Valera, "a sada su im naši dečki pokazali za što smo sposobni".

Ipak, ruska je vojska i dalje brojčano značajno jača od ukrajinske. Zato vojnici u Rusiji smatraju da im za zadržavanje osvojenog teritorija treba više gradova pod kontrolom poput Sudže i više ljudi. "Naš front već puca po šavovima, nije sigurno da ćemo ih dobiti", komentirao je neimenovani vojnik. 

VIDEO Ukrajinci dižu zastave u ruskom selu

Ključne riječi

Komentara 48

GO
goran2hr
11:15 14.08.2024.

Zašto ovaj ukrajinski vojnik pozdravlja s 3 prsta? Prvo slave Ratka Mladića, sad ovo, što je iduće?

UJ
ujko41
12:27 14.08.2024.

Pusti po dubini odreži u pozadini,pričekaj da nestane streljiva ,uništi.Tko nije bio u Rusiji tih prostranstava si ne može predstaviti.Samoubilačka avantura.

D1
Dinamo 1982
09:09 14.08.2024.

Još je preostalo samo 17 097 000 milijuna kvadratnih km Rusije, plus 108 000 km kvadratnih osvojene Ukrajine i 210 000 km kv. Bjelorusije. Teritorij velik ko SAD i Australija zajedno. Zelenski je Mesija, on je nepobjediv i razumije see u vojnu strategiju. Ne sumnjam da smo za deset dana u Moskvi. Zasad smo osvojili površinu otoka Krka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije