TRAJE EVAKUACIJA STANOVNIŠTVA

Rusija u Kursk dovodi teško naoružanje: 'Nekontrolirani prodor neprijatelja već je zaustavljen'

An aerial view shows what is said to be a burning Ukrainian tank in Kursk region
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/2
13.08.2024.
u 17:37

Trenutno nije jasno koja strana kontrolira ruski grad Sudžu kroz koji Rusija opskrbljuje Europu plinom. Gazprom je u utorak objavio da plin tamo i dalje prolazi

Ruske snage u utorak su uzvratile ukrajinskim snagama raketama, dronovima i zračnim napadima, a jedan od zapovjednika tvrdi da se time zaustavio prodor Ukrajinaca u ruski teritorij. Tisuće ukrajinskih vojnika prošli su tjedan iznenadno ušle na ruski teritorij, u regiju Kursk. Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da je cilj te ofenzive poboljšati položaj Kijeva u pregovorima o miru i usporiti napredak ruskih snaga na ukrajinskom teritoriju. Ukrajinci sada drže dio ruskog teritorija, a Moskva je zbog toga morala evakuirati 200 tisuća ljudi, paralelno šaljući rezerve. 

Ruski ratni blogeri izvještavaju o intenzivnim borbama diljem regije. Ukrajinci pokušavaju osvojiti dodatan teritorij, no blogeri pišu kako Rusija dovodi teško naoružanje i dodatne vojnike, što je zaustavilo niz ukrajinskih napada. Rusko ministarstvo obrane objavilo je snimku borbenog zrakoplova Suhoj Su-34 kako napada ukrajinske snage kod granice te tvrdi da su zaustavljeni napadi oko 27 kilometara od nje. 

Ministarstvo, poznato po svojim nepouzdanim tvrdnjama, priopćilo je kako je ruska vojska tijekom tjedan dana dugih borbi uništila 35 ukrajinskih tenkova, 31 oklopnih vozila, 18 vozila pješaštva i 179 drugih vozila. „Nekontrolirani prodor neprijatelja već je zaustavljen”, objavio je general Apti Alaudinov, zapovjednik čečenskih postrojbi Ahmat. „Neprijatelj je već svjestan da planirani blitzkrieg nije uspio”. 

VEZANI ČLANCI:

Trenutno nije jasno koja strana kontrolira ruski grad Sudžu kroz koji Rusija opskrbljuje Europu plinom. Gazprom je u utorak objavio da plin tamo i dalje prolazi. Guverner regije Kursk Aleksej Smirnov u ponedjeljak je objavio da Ukrajina kontrolira 28 naselja u regiji, da je invazija duboka 12, a široka 40 kilometara. Ukrajina tvrdi da kontrolira tisuću kvadratnih kilometara, dvostruko više nego što kažu Rusi.

 

GALERIJA 'Rusija bi trebala zatvoriti nuklearku Kursk jer se u njenoj blizini vode borbe'

An aerial view shows what is said to be a burning Ukrainian tank in Kursk region
1/7

Komentara 6

NE
NenadNikolicCroatia
09:10 14.08.2024.

Predsjednik Ruske Federacije Putin u kriznoj situaciji je imenovao general-lieutenanta Alekseya Dyumina za zapovjednika svih ruskih snaga u regiji Kursk. Dyumin je vodio i vojne specijalne snage i bio na čelu regije Tula. Rođen je u gradu Kursku, poznaje teritorij, ljude, vojsku i političare. Ovo je ozbiljno imenovanje i Ukrajinci trebaju odmah tako tome pristupiti. Ukrajinske izvidničke postrojbe stigle su do grada Kolotilovke. Rusi šalju u manjim grupama pojačanja u smjeru važnog grada Sudzhe koji je u ukrajinskim rukama i očekuju se borbe u tom području. Inače prema video zapisima Sudzha je netaknuta, bez ruševina i ubijenih stanovnika po ulicama, izgleda na vrijeme evakuirana u Rusiju. Ukrajinsko napredovanje je usporeno, ali izviđačke brze postrojbe i dalje prodiru u dubinu Rusije jer Rusi još nisu uspostavili čvrstu i kontroliranu liniju obrane u pograničnim ruskim oblastima.

KI
ki14
21:49 13.08.2024.

rusi trebaju da prekinu ukrajinske jedinice na samoj granici rusije i ukranije ieto veselja za ukrajince i hazarazelenbaca.

SE
Serengeti
19:38 13.08.2024.

Ako je rusko ministarstvo obrane nepouzdano, kakvo je onda ukrajinsko? Da li još uvijek tvrde da je aviobomba koja je pala na Zagreb ruska? A ona S-300 koja je u Poljskoj ubila 2 seljaka je isto ruska? Jesu li vojnici sa Zmijskog otoka živi ili mrtvi? Kako je duh Kijeva? Kako im napreduje ona proljetna protuofenziva? Da li Zelenski pije kavu na Krimu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije