PRIJEVARE U oglasnicima se iza telefonskih brojeva te slatkorječivih ponuda o zabavi ili lakim i dobro plaćenim poslovima kriju lukavo smišljene zamke za nekažnjeno otimanje novca

Oglasi za pohotne ili lakovjerne

crn_oglas.jpg
import
19.10.2005.
u 17:14

Oglasi u kojima se nude naoko primamljiva zaposlenja i dobra zarada za malo rada doslovce su preplavili sve male oglasnike. Lakovjerni u želji za zaradom sve češće postaju žrtve prevaranata. Prvi je kontakt uvijek preko telefona.

Berba jabuka
Otac i sin iz Krapine, koji su zbog srama željeli ostati anonimni, samo su dvojica u "moru" prevarenih i izigranih koji su nam se požalili u posljednje vrijeme.
U potrazi za bilo kakvim poslom javili su se na oglas objavljen u Plavom oglasniku u kojem su se tražili berači jabuka u Njemačkoj. Bilo je to početkom rujna.

Nazvali su broj, a osoba koju su dobili predstavila im se kao Dražen Pranjić. Dao im je broj svoga žiroračuna u Privrednoj banci, rekavši im da obojica što prije uplate po 350 kuna te da će im se on potom javiti. I stvarno im se, kažu, javio za nekoliko dana te su se dogovorili sastati 20. rujna na Cvjetnom trgu oko 9 sati.

Rekao im je, kažu, da će se u to vrijeme okupiti i ostali berači iz cijele Hrvatske te će zajedno poći u Njemačku na plantaže jabuka. No, na Cvjetnom trgu u 9 sati toga jutra nije bilo nikoga, a Dražen Pranjić više se nije javljao niti ga se moglo dobiti na broj iz oglasa.

 Sad shvaćamo da smo bili ludi što smo pristali uplatiti novac, ali čovjek je tako nastupio da nismo ništa posumnjali. Tražio je naša imena i prezimena kako bi nam mogao osigurati vize u veleposlanstvu, rekao svoje ime te dao broj računa...

Mislili smo da je posao siguran  ispričali su otac i sin. Na sreću, nisu prevareni za veći novac, riječ je bila "samo" o 700 kuna, no svoju su priču odlučili iznijeti u javnost kako nedužni ljudi ne bi upadali u takve situacije. Ipak, inzistirali su na anonimnosti jer bi ih zasigurno ismijala rodbina i prijatelji.

Tragom ove priče odlučili smo i sami provjeriti kakvi se sve poslovi nude u oglasnicima. Za oko su nam "zapeli" oni u kojima se traže djelatnici za rad kod kuće.

Sastavljanje "anđelčića"
"Američka firma Angel Pin traži kućne radnike za sastavljanje brošića anđelića. Zarada 2,5 dolara po komadu. Limit 200 komada tjedno", izgledalo je predobro da bi bilo istinito. Okrenuli smo broj, a ženski glas s druge strane žice objasnio nam je što trebamo učiniti da dobijemo posao:

 Najprije morate naručiti brošuru u kojoj ćete naći upute za rad. To će vas stajati 440 kuna. Tek tada možete naručiti startni paket ili trening paket s uzorcima anđela i priborom za rad. Potom morate sami vježbati sklapanje anđela pa, kada mislite da ste napravili najbolji primjerak, pošaljite ga u Ameriku u Angel Pin i pričekajte potvrdu jeste li ili niste zadovoljili kvalitetom.
Kolika je vjerojatnost da bismo Amerikance zadovoljili kvalitetom, nismo doznali, no da smo naručili startni paket, ostao bi nam barem u vlasništvu  za uspomenu.

Punjenje kuverti
Punjenje kuverti kod kuće, pet tisuća kuna mjesečno  ništa lakše. No, i ovaj nam se put javio čovjek koji je htio da mu novac pošaljemo unaprijed.
 Na moju adresu pošaljite svoje podatke i 55 kuna trošarine za pristupnicu za rad. Nakon što primim novac, dobit ćete materijal koji ćete stavljati u kuverte s markom i već naslovljene, a onda ih slati poštom.

Za 300 poslanih kuverti tjedno dobit ćete 1500 kuna  objasnio nam je Robert Katalinić iz Starigrada, dodavši da je on samo distributer za jednu tvrtku iz Čakovca. Nakon što smo zatražili ime tvrtke jer se, kazali smo, bojimo prijevara, spustio nam je slušalicu.
Nismo se pokolebali te smo opet nazvali broj iz oglasa, no više se nitko nije javljao.


Izigran zakon

Oni koji pokreću 060 liniju moraju biti pravne osobe sa statusom uslužnog obrta. Nakon što se registriraju, dozvolu im dodjeljuje Agencija za telekomunikacije, te s T-HT-om dogovore priključne linije i pristupne 060 brojeve. Za kontrolu sadržaja zadužen je Državni nadzornik za telekomunikacije. T-HT, objašnjavaju u Korporativnom sektoru za komunikacije, nije autoriziran kontrolirati sadržaj ugovorenih usluga. T-HT može isključiti davatelja dobije li nalog Agencije za telekomunikacije ili nadležnog suda. No kontrola i isključenja nije bilo gotovo tri godine te seksi linije neometano rade i krše zakon!


Članarina za 'obiteljski biznis'

Zanimljiv je i oglas u kojem se traže zaposlenici za sklapanje igračaka, nakita, pletenje i vezenje, a jedini uvjet za početak posla jest uplatiti članarinu od 280 kuna te kupiti katalog s poslovnim idejama za 50 kuna. Muški glas koji nam se javio na objavljeni telefonski broj istaknuo je kako se sklapanje igračaka i nakita može shvatiti i kao obiteljski biznis jer je dovoljno da se učlani jedan član obitelji, a sklapati predmete poslije mogu svi. Po sklopljenom artiklu može se, dodao je, zaraditi od jedne do 100 kuna, ovisno o opsegu i zahtjevnosti posla. (pm)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije