GRANICE Olli Rehn u intervjuu bečkom Der Standardu priznao:

Olli Rehn: Gubim živce, vrijeme je za kompromis Hrvatske i Slovenije

02.05.2009.
u 19:07

Prema zadnjem medijskom istupu europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, čini se da Hrvatska i Slovenija imaju vremena još do sredine svibnja odgovoriti na njegov kompromisni prijedlog, pomoću kojega bi se napokon počeo rješavati granični spor dviju država.

Čeka pozitivan odgovor
U intervjuu bečkom “Der Standardu” Rehn kaže kako od “Slovenije i Hrvatske očekuje da će brzo riješiti međudržavni granični spor, a znakovito dodaje da je na “kraju vlastite kreativnosti”. Premda tvrdi da sukobljenim stranama ne daje točan datum kao rok, jasno kaže da “misli da ove dvije zemlje trebaju dati svoj odgovor u prvoj polovini svibnja”.

Jasno je da Rehn, ovaj put očekuje – pozitivan odgovor. Kaže da je njegova kreativnost, ali i kreativnost pravne službe EU “iritirana”.

– Nadam se da će ove dvije zemlje sada prijeći i posljednje kilometre – izjavljuje povjerenik EU-a.

Rehnov zadnji prijedlog i naši i strani stručnjaci međunarodnog prava ocjenjuju kompromisnim, ali naglašavaju kako je u prijedlogu najvažnije što se poziva na “međunarodno pravo” kao osnovu rješavanja granice. A znatno je slabije istaknuto načelo “pravičnosti”.

U hrvatskom MVP-u kažu da je Rehnov prijedlog “dobra osnova”, a nakon što su obaviješteni premijer Sanader i predsjednik Mesić, na predstojećem sastanku 5. svibnja o prijedlogu će stavove izbrusiti i sve parlamentarne stranke. Tada će uslijediti i službeni hrvatski odgovor Rehnu.

Upitni su Slovenci
Za RH je važno da načelo pravičnosti ne izlazi iz realnog okvira “dobrosusjedskog i neškodljivog prolaza”, jer za to će RH Sloveniji uvijek dati jamstva. Što dokazuje i to da je luka Kopar uspješnija i od Trsta i od Rijeke. Analitičari procjenjuju da bi RH mogla dati pozitivan odgovor Rehnu, no diplomatski krugovi dvoje hoće li Rehnov princip biti dovoljno “provodljiv” i za previsoko postavljene slovenske zahtjeve.


O planu Olija Rehna u utorak

Premijer Ivo Sanader izrazio je danas nadu da će Slovenija pozitivno reagirati na prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna, kako bi se riješio granični spor sa Slovenijom i odblokirali pregovori Hrvatske i EU. Sanader je to kazao danas u Passauu gdje sudjeluje na 35. Paneuropskim danima. Premijer je potvrdio da će se u utorak zajedno s predsjednikom Stjepanom Mesićem i predsjednikom Sabora Lukom Bebićem sastati s predstavnicima parlamentarnih stranaka s kojima bi trebao razgovarati o prijedlogu Olija Rehna. Hrvatska pozitivno gleda na taj prijedlog, potvrdio je Sanader, u nadi da će se granični problem odvojiti od pregovora. U svom govoru na skupu premijer je kazao da će Hrvatska ući u EU do kraja 2010. ili početkom 2011. godine. Založio se i za što skoriji ulazak drugih zemalja jugoistočne Europe u EU. Premijer Sanader u Münchenu je razgovarao s bavarskim premijerom Horstom Seehoferom koji je najavio kako očekuje da će usprkos krizi velik broj Bavaraca i ove godine posjetiti Hrvatsku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije