Humanost

Oni nisu samo vijest!

'micika_vip_zag_160710'
''
23.07.2010.
u 16:30

Tomislav Zagorec iz Konjščine krv je dao sto puta, a Marija Miškec iz Zlatara 75 puta.

Tijekom posljednje akcije dobrovoljnoga darivanja krvi u organizaciji Gradskoga društva Crvenog križa Zlatara Tomislav Zagorec iz Konjščine dao je krv točno stoti put, a Marija Miškec iz Zlatara dala je krv 75. put.

– Prema Pravilniku Hrvatskoga crvenog križa 75 davanja krvi žena izjednačeno je sa sto davanja muškaraca – kazala nam je Vesna Pavleković, ravnateljica Gradskoga društva Crvenog križa Zlatara.

Uvijek spremni

– Ali pazite, to nije vijest. To je velika stvar! 40 godina biti posve zdrav, redovito se odazivati akcijama i uvijek biti psihički i fizički spreman darovati krv. U posljednje 23 godine, koliko ja radim na ovome području, do sada su samo tri osobe 100 puta dale krv – Dragec Brleković iz Konjščine, Željko Čleković iz Mihovljana i Lojzek Kadoić iz Zlatara – spremno nam je kazala Vesna Pavleković i objasnila da više osoba nije ni bilo, s obzirom na to da se organizirano prikupljanje provodi od 1953. I da sve ne bi ostalo samo na vijesti, energična ravnateljica, inače diplomirani novinar, odmah je organizirala sastanak s Micikom i Tomicom.

– Prvi put krv sam dala oko 1965. Tada sam radila u Končaru i za darivanje krvi dobivali smo slobodan dan – kazala nam je 62-godišnja Micika, koja je tijekom 15 godina koliko je već u mirovini nastavila darivati krv iako za to više nije bila nagrađena slobodnim danom.

– Riječ je o čovjekoljublju i odgoju, većina nas odgaja i svoju djecu u tome duhu – dodala je sada već baka troje unuka.

Prvi put na Đerdapu

Tomica je krv prvi put dao kad mu je bilo 18 godina, na radnoj akciji na Đerdapu. On ima 27-godišnjeg sina koji je također darivatelj.

– Mladi većinom počnu davati krv jer dobiju dan-dva slobodno, a svijest o potrebi darivanja i želja da se pomogne dolaze naknadno – rekao je Tomica.

Komentara 2

CV
cvijece
07:42 05.08.2010.

Onaj tko je ikada ležao bespomoćan u bolničkom krevetu pa dobio nečiju krv koja mu je vratila život,razmišljao je o nepoznatom darivatelju i u duši mu zahvaljivao.Kada se oporavio,možda nije zaboravio i sam postao donor.

BI
bigred1
09:30 13.08.2010.

čestitam. žao mi je što sam, zbog bolesti,ostao na samo 56 darivanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije