Žive dajući

Oni su se navukli na pomaganje drugima

\'09.12.2010., Sisak - Svecanost urucenja priznanja volonterima godine odrzana je u prsotrijama sisackog Crvenog kriza. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
09.12.2010.
u 17:12

Mario Kolar, Anamarija Tuškanac, Jasmin Alihodžić, Kate Friš i Nikolina Pavlić volonteri su 2010. godine

Unatoč stalnom zaposlenju i brojnim obvezama, 49-godišnji Mario Kolar osjetio je potrebu činiti nešto više - za druge. Prije tri godine uključio se u volontersku mrežu sisačkog Crvenog križa i počeo se aktivno uključivati u akcije solidarnosti koje su mu ispunile život.

Privlači je još od osnovne

– Najdraže su mi intervencije u direktnom kontaktu s ljudima, kao kad smo obilazili bakice, donosili im potrepštine i pomagali im urediti dom. Kad je volja u pitanju, ništa nije teško, a tako je sa svim onim stvarima gdje izlazimo iz sfere natjecanja i vlastitih interesa – priča Mario, kojem je jučer, uz još četvero istomišljenika, dodijeljeno ovogodišnje priznanje Grada Siska za volontera godine. Javnu pohvalu dobila je i srednjoškolka Anamarija Tuškanac iz Odjela mladeži CK.

– Volonterizam me počeo privlačiti još u osnovnoj školi, a sada, kao učenica drugog razreda Ekonomske škole, pomažem svojim vršnjacima koliko god mogu, najviše u smislu boljeg vladanja. Mislim da bi mladi trebali više volontirati jer je jako lijepo posvećivati svoje slobodno vrijeme drugima – kaže Anamarija.

Nedostajalo kandidatura

Sisačka Hvidra kao svog kandidata istaknula je Jasmina Alihodžića, a Društvo Naša djeca Katu Friš. Volonterski ponos u 2010. Agenciji loklane demokracije Sisak svakako je Nikolina Pavlić.

– Željela sam "ubiti vrijeme", ali na koristan način, a ne da sjedimo po kafićima. Dakle, ušla sam u to prvo radi sebe, ali kasnije sam se počela davati za druge, djecu s posebnim potrebama i umirovljenike, a sve kroz projekt Sklaun, u kojem sam već dvije godine i uživam – kaže zaposlena i mlada Nikolina. Ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Božena Sklizović Weiss kazala je da žali što nije pristigao puno veći broj kandidatura, budući da je u Sisku jako puno udruga na dobrovoljnoj bazi. Upravo je i cilj ovakvih zahvalnica istaknuti zaslužne, naglasiti njihov značaj i rad te potaknuti i ostale građane u uključivanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije