HITNE SLUŽBE NA TERENU

Opasna tura po ledenjaku na Islandu: Urušavanje špilje odnijelo jedan život, dvoje turista nestalo

Foto: unsplash
1/3
26.08.2024.
u 10:48

Islandski mediji izvijestili su da su u operaciju uključena dva helikoptera obalne straže. Prema izvještaju javne televizije RUV, nepristupačan teren otežava dopremanje opreme i osoblja do špilje, zbog čega se spasioci kroz led probijaju motornim pilama.

Jedna osoba je poginula, a dvije su nestale nakon djelomičnog urušavanja ledene špilje tijekom turističkog obilaska ledenjaka na jugu Islanda, prenosi The Guardian. Prema izjavi lokalne policije, hitne službe zaprimile su poziv za pomoć nešto prije 15 sati u nedjelju. Grupa od oko 25 stranih turista iz različitih zemalja istraživala je špilje na ledenjaku Breiðamerkurjökull kada su počeli padati komadi leda. Dvije osobe su zadobile teške ozljede, od kojih je jedna preminula na licu mjesta. Druga ozlijeđena osoba helikopterom je prevezena u bolnicu i nalazi se u stabilnom stanju.

Spasilačke ekipe su cijelo popodne i večer tragale za dvoje nestalih turista, no potraga je bila obustavljena zbog mraka i opasnih uvjeta. Ipak, potraga je nastavljena ujutro, potvrdili su iz policije. Islandski mediji izvijestili su da su u operaciju uključena dva helikoptera obalne straže. Prema izvještaju javne televizije RUV, nepristupačan teren otežava dopremanje opreme i osoblja do špilje, zbog čega se spasioci kroz led probijaju motornim pilama.

Prema lokalnom portalu Visir, grupa turista bila je na organiziranom obilasku ledene špilje uz vodiča, a većina njih nalazila se izvan špilje u trenutku urušavanja. Incident se dogodio na ledenjaku blizu lagune Jökulsárlón, jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija Islanda. The Guardian napominje da urušavanje špilje vjerojatno nije povezano s vulkanskom erupcijom koja se dogodila u petak, oko 300 kilometara od mjesta nesreće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije