Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAŠINA IZ AFRIKE

Saharski pijesak opet stiže u Hrvatsku, evo kada će ga biti najviše

Saharski pijesak smanjuje vidljivost u Splitu
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/8
28.06.2024.
u 11:02

Saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, sastoji se od sitnih čestica pijeska i prašine koje vjetar podiže s površine Sahare, najveće pustinje na svijetu

Nakon što je gotovo cijeli prošli tjedan nebo iznad Hrvatske bilo mutno zbog saharskog pijeska, a praonice automobila su trljale ruke zbog velikih gužvi koje su građani napravili želeći oprati svoje limene ljubimce od prljavštine, ista nas situacija ponovno čeka. Naime, saharski pijesak u Hrvatskoj se ponovno očekuje u nedjelju i ponedjeljak, a to nam je potvrdila Josipa Kuzmić, voditeljica Odjela za pomorsku meteorologiju u Državnom hidrometeorološkom zavodu. 

– U nedjelju 30. lipnja i ponedjeljak 1. srpnja očekuje se pojava saharske prašine i zamućene atmosfere nad područjem Hrvatske. Naime, nad sjevernom Afrikom prisutna je ciklonalna aktivnost što dovodi do dizanja prašine, a sljedećih dana po visini će se nad Mediteranom i Jadranom uspostaviti jugozapadno strujanje. Također, prizemno će se ciklona s Pirenejskog poluotoka premještati prema sjeveroistoku, dok je nad Jadranom i Sredozemljem polje malo povišenog tlaka zraka. Prema tome, očekuju se sinoptički uvjeti povoljni za prijenos saharske prašine prema Jadranu i Hrvatskoj, osobito tijekom nedjelje i ponedjeljka – kazala nam je Josipa Kuzmić. 

Saharski pijesak, poznat i kao pustinjska prašina, sastoji se od sitnih čestica pijeska i prašine koju vjetar podiže s površine Sahare, najveće pustinje na svijetu, smještene u sjevernoj Africi. Ovaj fenomen najčešće se događa tijekom sušnih razdoblja kada jaki vjetrovi, poput pasata i sezonskih oluja, podižu prašinu visoko u atmosferu i prenose je na velike udaljenosti. Saharski pijesak, iako naizgled negativan, zbog svog utjecaja na zdravlje i kvalitetu zraka također ima korisne aspekte, poput obogaćivanja tla hranjivim tvarima.

Inače, vrijeme će danas biti pretežno sunčano i toplije. U unutrašnjosti mjestimice umjerena naoblaka, a uz jači razvoj oblaka lokalno i pljuskovi s grmljavinom, osobito poslijepodne na istoku. Ujutro na kopnu mjestimice magla. Vjetar većinom slab, na Jadranu umjeren sjeverozapadni, poslijepodne i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 27 do 32°C. Sutra pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće. Vjetar na kopnu većinom slab, na Jadranu ponegdje umjeren sjeverozapadni, uz obalu jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 16 do 21, na Jadranu između 20 i 25, a najviša dnevna većinom od 29 do 34°C.

 

GALERIJA Ovako su izgledali automobili u Zagrebu nakon saharskog pijeska 

Saharski pijesak smanjuje vidljivost u Splitu
1/22
Ključne riječi

Komentara 4

ZU
Zoran Un
14:55 28.06.2024.

Pijesak ide za svojima.

AK
Aka
18:07 28.06.2024.

Nek nam pošalju besplatno naftu, kaj će nam pijesak?

Avatar Vrsalj
Vrsalj
11:45 28.06.2024.

Analize su potvrdile da je taj pjesak pun teških metala i tko zna čega još

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije