IZDANA UPOZORENJA

Opet stigle nesnosne vrućine. U dvije regije najgore stanje, DHMZ objavio crveno upozorenje

Split: Splićani i turisti spas od vrućine traže na plažama
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
09.08.2024.
u 07:35

Meteorolog Zoran Vakula istaknuo je da ćemo do Velike Gospe imati novi val vrućine te kako će u unutrašnjosti Dalmaciji od vikenda biti i blizu 40 °C. Uz to, naveo je kako će na Jadranu i noće biti tople.

U Hrvatskoj će u petak prevladavati sunčano i vruće vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama uglavnom između 30 i 35 Celzijevih stupnjeva, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). U unutrašnjosti će ponegdje biti umjerene naoblake, a poslijepodne postoji mala mogućnost za lokalni pljusak, uglavnom samo u Gorskome kotaru i na sjeveru zemlje. Vjetar će puhati većinom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će ujutro puhati slaba i umjerena bura, podno Velebita i jaka, a od sredine dana sjeverozapadni i jugozapadni vjetar.

Za petak je izdano nekoliko upozorenja. Narančasto, koje vrijeme opisuje kao opasno, izdano je zbog toplinskog vala za riječku, splitsku i dubrovačku regiju. "Budite spremni na pojavu zdravstvenog rizika zbog vrućine i visokih temperatura kod osjetljive populacije, ponajprije starijih i male djece. Slušajte i postupajte prema savjetima koje su dale nadležne službe", navodi DHMZ. Uz to, zbog iznimno visoke temperature žuto upozorenje izdano je za kninsku regiju. Također, žuto upozorenje izdano je zbog vjetra za Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal. 

Za subotu je za riječku i dubrovačku regiju na snazi najviše, crveno upozorenje, koje označava izuzetno opasno vrijeme. Upozorenja su na snazi zbog iznimno visoke temperature. Za splitsku je upaljeno narančasto, dok je za kninsku žuto, također zbog visokih temperatura.

DHMZ javlja da će u subotu prevladavati sunčano vrijeme, a u unutrašnjosti od sredine dana povremeno umjerena naoblaka. Vjetar slab, na Jadranu slaba do umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura između 16 i 21, na Jadranu od 22 do 27 °C. Najviša dnevna uglavnom između 30 i 35, u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša.

VEZANI ČLANCI:

Meteorolog Zoran Vakula istaknuo je za HRT kako ćemo do Velike Gospe imati novi val vrućine te kako će u unutrašnjosti Dalmaciji od vikenda biti i blizu 40 °C. Uz to, naveo je kako će na Jadranu i noće biti tople. "Prilagodimo se jer - željeli ili ne - i početkom druge polovine kolovoza imat ćemo iznadprosječnu toplinu, osobito u južnijim krajevima i vrućinu, barem prema trenutačnim, vrlo vjerojatnim dugoročnijim prognozama", istaknuo je Vakula. 

FOTO Oduševio sve! Marko Perković Thompson održao svoj prvi samostalni koncert nakon dvije godine pauze

Split: Splićani i turisti spas od vrućine traže na plažama
1/32

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije