Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR SA ZELENSKIM

Mađarski premijer iznenada stigao u Kijev

FILE PHOTO: EU leaders gather in Brussels for European Council meeting
Foto: Olivier Hoslet/REUTERS
1/3
02.07.2024.
u 09:20

Orban je prošle godine rekao Putinu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je u utorak u Kijev na razgovore s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o aktualnim pitanjima mađarsko-ukrajinskih odnosa, rekao je Orbanov predstavnik za medije. Posjet Orbana, otvorenog kritičara zapadne vojne pomoći Ukrajini, dolazi dan nakon što je Mađarska preuzela rotirajuće predsjedanje Vijećem Europske unije. "Najvažnija je tema razgovora prilika za stvaranje mira", napisao je Orbanov predstavnik za medije Bertalan Havasi u odgovoru poslanom elektroničkom poštom Reutersu, dodajući da će dvojica čelnika također razgovarati o mađarsko-ukrajinskim odnosima.

Orban, najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina među čelnicima EU, često se protivio inicijativama EU da podrži Ukrajinu u njezinoj obrani od ruske agresije od invazije u veljači 2022. Orban je prošle godine rekao Putinu da se Mađarska nikada nije htjela suprotstaviti Rusiji.

Početkom 2024. čelnicima EU trebali su tjedni da prekinu veto mađarskog premijera na odobravanje nove pomoći Ukrajini od 50 milijardi eura. Prošlog je tjedna EU otvorio pregovore o članstvu s Ukrajinom, dajući zemlji politički poticaj usred njezina rata s Rusijom, premda još predstoji dug i težak put prije nego što će se moći pridružiti bloku.

Inače, jučer je mađarska nacionalistička vlada preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom u ponedjeljak, što izaziva zabrinutost zastupnika EU zbog gesla Viktora Orbana, a po uzoru na Trumpa, "Učinimo Europu ponovno velikom", percipiranih autoritarnih tendencija i održavanja veza s Rusijom unatoč ratu u Ukrajini. Mađarska je obećala da će biti "pošten posrednik" unatoč široko rasprostranjenoj zabrinutosti zbog onoga što kritičari vide kao autoritarnu, Rusiji prijateljsku vladu.

GALERIJA Rusi imaju oružje od kojeg strepi Ukrajina

FILE PHOTO: EU leaders gather in Brussels for European Council meeting
1/23

Nacionalistički premijer Viktor Orban, koji vodi srednjoeuropsku državu od 2010. s ciljem da je transformira u "neliberalnu demokraciju", često se sukobljava s Bruxellesom oko pitanja vladavine prava i ljudskih prava. Također je jedini čelnik EU koji je zadržao veze s Rusijom unatoč njezinoj invaziji na Ukrajinu. Odbio je poslati oružje Kijevu i opetovano je kritizirao sankcije protiv Moskve zbog rata. Prošle je godine Europski parlament usvojio neobvezujuću rezoluciju u kojoj se ističe mađarsko "nazadovanje" u demokratskim vrijednostima i postavlja pitanje kako bi mogla "vjerodostojno" preuzeti šestomjesečno predsjedanje blokom.

Budimpešta ustraje u tome da je spremna preuzeti "dužnosti i odgovornosti" upravljanja blokom od 27 zemalja. "Bit ćemo pošteni posrednici, raditi lojalno sa svim državama članicama i institucijama", rekao je sredinom lipnja mađarski ministar za europska pitanja Janos Boka kada je predstavio program predsjedanja. "Istodobno, vjerujemo da Mađarska ima snažan mandat za provođenje snažne europske politike. Naš će rad odražavati ovu viziju Europe", dodao je.

Programsko geslo Mađarske "Učinimo Europu ponovno velikom" ponavlja poklič Orbanova "dobrog prijatelja", bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je već izazvao buru u Bruxellesu.

Nakon što je Mađarska posljednji put predsjedala Europskom unijom 2011. godine, 61-godišnji nacionalistički vođa sada je još borbeniji. Obećao je da će "okupirati Bruxelles" tijekom kampanje za europske izbore početkom lipnja, oslanjajući se na desničarski proboj.

 

Komentara 23

Avatar southman
southman
09:53 02.07.2024.

" Evo ovdje potpiši da mi daješ 10% Ukrajine " " Ovdje potpiši da Putinu daješ 25% Ukrajine " " Ovdje potpiši da daješ ostavku." " Bravo. Do viđenja. Moram do Kremlja. "

Avatar Asterix
Asterix
09:45 02.07.2024.

Obraz k'o džon.

PV
prcko.vita
10:09 02.07.2024.

Dovoljno je pogledati kretanje tečaja mađarske forinte naspram eura, još više naspram, svjetske valute, dolara. Sigurno nije došao da donese pomoć Ukrajini, niti će pokloniti dio Mađarske Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije