MOGAO BI TO SKUPO PLATITI

Orbanu očajnički potrebna gotovina: Posudio milijardu eura od neočekivanog izvora

FILE PHOTO: Hungarian PM Viktor Orban during European elections
Foto: MARTON MONUS/REUTERS
1/3
26.07.2024.
u 23:50

Szijjártó je u svibnju najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do zračne luke u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije kao i suradnju na nuklearnom području.

Mađarska je ovog proljeća posudila milijardu eura — najveći zajam koji je Budimpešta ikada podigla — od tri kineske banke, otkrili su podaci s web stranice vladine agencije za dugovanja, piše Politico. Kredit koji su osigurale Kineska razvojna banka, Izvozno-uvozna banka Kine i mađarska podružnica Kineske banke podignut je 19. travnja i mora se vratiti u roku od tri godine. Sama Budimpešta nije objavila vijest o tome, već je prvo to objavio mađarski poslovni časopis Portfolio, a zatim je potvrdila vladina agencija.

Do pozamašnog zaduživanja dolazi u trenutku kad Budimpešta radi na produbljivanju diplomatskih odnosa s Pekingom. Kineske tvrtke, poput proizvođača električnih automobila BYD ili tehnološkog diva Huawei, do sada su uložile ukupno oko 16 milijardi eura u zemlju, tvrdi mađarski ministar vanjskih poslova Péteru Szijjárto. “Ugovor o zajmu omogućuje financiranje ulaganja između ostalog u infrastrukturu i energetiku. Transakcija zadržava omjer javnog duga i BDP-a unutar gornje granice od 28,9 posto”, rekla je vladina agencija za Portfolio u četvrtak ujutro nakon što su objavili detalje.

Szijjártó je u svibnju najavio niz zajedničkih infrastrukturnih projekata s Kinom, uključujući brzu željeznicu do zračne luke u Budimpešti, teretnu željezničku liniju oko glavnog grada Mađarske, naftovode između Mađarske i Srbije kao i suradnju na nuklearnom području. “Razvili smo visok stupanj međusobnog političkog povjerenja. Naši su bilateralni odnosi najbolji u povijesti i krenuli smo na zlatno putovanje”, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u izjavi prije svojeg posjeta Budimpešti u svibnju. A nekoliko tjedana kasnije, odmah nakon preuzimanja predsjedanja nad Vijeća Europe, Orbán je posjetio kinesku prijestolnicu.

Uz mađarski javni dug na rekordnih 140 milijardi eura (73,5 posto BDP-a) i proračunski deficit od 6,7 posto BDP-a, Budimpešti je očajnički potrebna gotovina. Budimpešta, naime, još uvijek čeka milijarde eura iz EU fondova.

FOTO Raspjevani hrvatski brod na otvaranju: Orilo se 'Hrvatska, Hrvatska', nije nam smetala ni kiša

FILE PHOTO: Hungarian PM Viktor Orban during European elections
1/12
Ključne riječi

Komentara 16

CH
chemica
00:11 27.07.2024.

Crnogorci isto tako posudili novce od "kineskih prijatelja" za autocestu pa onda žicali od EU da im pomogne vratiti kredit kako im država ne bi bankrotirala. Ah ta nježna briksovska prijateljstva...Skoro požališ jer si u EU. Hehehehe

GU
Gusar93
09:42 27.07.2024.

Orban je sada i službeno od Mađarske napravio najsiromašniju zemlju EU-a.

Avatar miro666
miro666
01:52 27.07.2024.

Znači osovina Putin - Orban - Meszaros---Sekelji gulaš (NK Osijek)..A što ja trubim mojem gradonačelniku (Kohortašu) već 2 godine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije