Idući tjedan ide u Vatikan

Orešković s obitelji ide k papi

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
02.04.2016.
u 16:15

Splitski evanđelistar nastao je u 8. ili 9. stoljeću u Solinu. Čuva se u riznici splitske katedrale, a na njemu su prisezali hrvatski vladari

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković ide u četvrtak 7. travnja u službeni posjet papi Franji u Vatikan. Nakon što se odmah na početku mandata sastao u Berlinu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sada ide razgovarati s poglavarom Katoličke crkve.

Slučajno ili ne, premijer posjećuje zemlje koje su, uz Island, prve priznale Hrvatsku nakon osamostaljenja. Premijer ide u Rim sa suprugom i četvero djece. U Oreškovićevoj pratnji bit će ministar vanjskih poslova Miro Kovač i premijerov savjetnik za vanjsku politiku Stjepo Bartulica.

Drugi prijedlozi

Kako doznajemo iz Banskih dvora, premijer Orešković će papi pokloniti pretisak Splitskog evanđelistara, najstarije sačuvane rukopisne knjige u Hrvatskoj. Original se čuva u riznici splitske katedrale. Knjiga je najvjerojatnije napisana u 8. ili 9. stoljeću u olinu. Iako je bilo i drugih prijedloga, premijer se odlučio za Splitski evanđelistar jer je puno originalniji i prikladniji nego primjerice, a i to je bila jedna od ideja, neka umjetnička slika.

Splitski svećenik dr. Mladen Parlov predložio je premijeru Oreškoviću da papi pokloni Splitski evanđelistar koji je prvi put tiskan kao knjiga 2004. godine u povodu obilježavanja obraćenja na kršćanstvo rimskog cara Konstantina.

Tiskanje ove knjige proglašeno je izdavačkim pothvatom 2004. godine. Originalni Splitski evanđelistar sastoji se od 309 pergamentnih folija. Tekst je pisan u dva stupca na stranici. Sadrži četiri evanđelja (po Mateju, Marku, Luki i Ivanu), a koristio se kao liturgijska knjiga iz koje se svečano čitalo i pjevalo nedjeljom i većim blagdanima. Na praznim stranicama kasnije su dopisani još neki tekstovi Novog zavjeta koji su se prigodno čitali tijekom liturgijske godine.

Legenda o Dujmu

Po srednjovjekovnoj legendi, Splitski evanđelistar napisao je svojom rukom sv. Dujam, koji je umro u progonu kršćana za vladavine cara Dioklecijana.

Moguće je da je Splitski evanđelistar služio i za polaganje prisege prigodom krunidbe kralja Zvonimira 1076. u Solinu, a vrlo vjerojatno i prigodom prisega drugih hrvatskih vladara prije i poslije Zvonimira.

>> Orešković dogovorio zajedničku sjednicu vlada Hrvatske i BiH 

>> Orešković Butkovića pitao za kolonu zbog šahta: 'To se neće ponoviti'

Komentara 15

Avatar Bruno
Bruno
18:49 02.04.2016.

Nek te dragi bog prosvjetli i vodi Hrvatski premijeru!

Avatar firebird
firebird
19:58 02.04.2016.

Nubijanac- klon Kamocemo , tatina mu slika kao nick

Avatar Bruno
Bruno
18:47 02.04.2016.

Komsije se taman zaljubile u premijera sad opet plakanje, jad i bjeda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije