Smeće po propisima

Osim nove kante, za vrećice s logom izdvajat će pet kuna

\'otpad_anp_sis_070111\'
Antun Petračić/VLM
10.01.2011.
u 16:24

Još ćemo neko vrijeme uvažavati limene i okrugle posude, kaže N. Panjan iz Komunalca

Komunalac Petrinja od jučer primjenjuje nov način zbrinjavanja kućnog otpada. On se od sada kupi iz posebnih kanti, a vrećice ostavljene sa strane, osim onih s logotipom tvrtke, radnici više neće pobirati.

Pojeftinili u krizi

– Još neko vrijeme uvažavat ćemo limene četvrtaste i plastične okrugle kante. No, molimo korisnike da što prije nabave nove, propisne kante, a to su četvrtaste, plastične, zelene boje s kotačima, izrađene iz visokokvalitetnog polietilena HDPE, otporne na visoke i niske temprature, kemikalije, udarce, UV i infracrvena zračenja – kaže Nina Panjan, voditeljica Tehničke službe. Tvrtka, naime, još od jeseni najavljuje nov način odvoženja otpada, što ide na trošak Petrinjaca. Komunalac kanti ima još dovoljno u svome skladištu, a one su čak i u vrijeme krize - pojeftinile.

– Čuo sam za pooštrenje mjera i kupio novu kantu, umjesto stare i dotrajale metalne. Zapremine je 120 litara, što me stajalo 183 kune – kaže Vlado Valent. Donedavno, slična je kanta stajala 220 kuna, a nova pošiljka od drugog dobavljača ima nižu cijenu 120-litarske na isti iznos po kojoj se i dalje prodaje manja kanta od 80 litara. Višak otpada iz domaćinstva komunalci će odvoziti samo u svojim plastičnim vrećicama, koje se prodaju po 3,5 kuna za 40 litara i pet kuna za 60 litara.

Forumaši ogorčeni

– U takve cijene uračunata je usluga odvoza i zbrinjavanja – kaže Panjan. Primjena odluke Gradskog vijeća o načinu odvoza kućnog otpada ponovo je uzburkala javnost. Internetska stranica Petrinjskog radija prepuna je kritika, zamjerki, optužbi i odbijanja te usluge. Jedan forumaš najavljuje podnošenje tužbe zbog plastične vrećice s tekstom, jer se takva smatra promidžbom i ne smije se naplaćivati. Neki prijete kako će otpad ostavljati u kontejnere po gradu, a ima i onih koji kažu da će svoje smeće "zviznuti" preko ograde, u dvorište Komunalca.

Komentara 4

SV
sveznalica100
11:22 11.01.2011.

Ovakva glupost se provodi u Kutini.Jel vrećice s logotipom manje onečišćuju okoiš?Dajte molim vas, pa to je pljačka, a vi koji donesete ovakve odluke niste vrijedni povjerenja koje vam je ukazano, os tručnosti da se ne govori.

SP
simpa_paket
12:34 11.01.2011.

Ako redovno plačamo odvoz smeča, zar se kanta ne dubije i ne uračuna u tu mjesečnu naknadu??!! Kako će penzioneri odvojiti još i 200kn za kantu ili 5kn za vrečicu ili nezaposleni?! Po čemu je posebna ta vrečica? Gdje jeje proizvođačka specifikacija iste i studija o njem utjecaju na okoliš??

DU
Deleted user
19:56 11.01.2011.

Ukinuta paušalna naknada za zbrinjavanje otpada ( nije po Zakonu ) pa mudraci smislili pravilnik po kojem imamo PRAVO na 4 puta mjesečno zbrinjavanje otpada bez obzira da li imamo potrebu za jednu ili 20 kanti. Normalno bi bilo da se važe komunalni otpad pa se plaća po killaži a ne po PRAVU. Treba tužiti mudrace pa će sve biti normalno, deru ljude samo zato što oni imaju koncesiju i mogu zbrinjavati otpad ali nemaju pravo naplaćivati PRAVO nego stvarnu uslugu. Dignimo svoj glas protiv bezobrazluka mudraca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije