KBC OSIJEK

Osječki liječnik: Teško je. Od jučer nam je umrlo 11 ljudi, njih 9 nije se cijepilo

Izvanredna konferencija za medije zbog pojave koronavirusa uosječko baranjskoj županiji
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
07.12.2021.
u 09:40

Kaže kako čak dvije trećine onih koji se nalaze u respiracijskom centru nisu cijepljeni

Pritisak na bolnički sustav u Osijeku posljednjih je tjedana u stagnaciji, kaže prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević sa Zavoda za mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek. S druge strane, rastužuje ih broj umrlih, dodao je.

– Stanje u KBC-u Osijek u stagnaciji je. Još uvijek je teško, veliki broj bolesnika dolazi u bolnicu, potrebne su hospitalizacije. Broj se ne povećava posljednjih nekoliko tjedana i to jest jedan oblik stagnacije, obećavajući, malo optimističnije možemo gledati na ove brojke. Nažalost, s druge strane broj umrlih nas rastužuje. Prema zadnjim podacima u posljednja 24 sata 11 osoba preminulo je u našoj ustanovi. Naravno da je to ne zvuči dobro – rekao je prof. dr. sc. Domagoj Drenjančević za HRT dodavši da od 11 preminulih njih devet nije bilo cijepljeno.

Kaže kako čak dvije trećine onih koji se nalaze u respiracijskom centru nije cijepljeno.

– Brojke, što se tiče naših kapaciteta, posljednjih tjedana kretale su se od 70 do 75%, sada je ta brojka ipak nešto niža – oko 60% kapaciteta zauzeto je u COVID odijelima i respiracijskom centru. I dalje prevladavaju bolesnici koji su necijepljeni – čak dvije trećine onih koji se nalaze u respiracijskom centru osobe su koje nisu cijepljene. Nažalost, to čini visoki faktor rizika za njih i njihova je budućnost uvijek neizvjesna. Na sreću, dio bolesnika se izliječi zahvaljujući zalaganju zdravstvenih radnika – istaknuo je prof. Drenjančević.

Naglasio je kako u KBC-u Osijek nastoje da zbog brige o COVID pacijentima ne dođe do otkazivanja redovitih djelatnosti.

– Naravno da postoje dani kada neke stvari nije moguće ispuniti, ali to je iznimno rijetko. Kapaciteti za hitne slučajeve očuvani su, to mora biti očuvano i tu nema kompromisa – poručio je prof. Drenjančević.

Kaže kako je trenutačno u respiracijskom centru 25 pacijenata.

– Trenutačno 22 osobe preživljavaju uz pomoć mehaničke ventilacije, a u respiracijskom centru nalazi se ukupno 25 pacijenata, neki od njih su na suplementaciji kisikom i drugim metodama. Više od dvije trećine njih necijepljene su osobe. Činjenica je da je dio pacijenata tu unatoč cijepljenju, njihova je imunost savladana, nažalost nakon 5-6 mjeseci ta imunost više nije onako učinkovita kao što je bila neposredno nakon cijepljena. Na to su ukazala istraživanja nekih zemalja koja su provela masovno cijepljenje npr. Izraela i Danske i upućuju na to da je potrebna tzv. booster doza – objasnio je.

Kaže kako je teško prognozirati što donosi novi soj koronavirusa – omikron.

– To ćemo tek vidjeti, teško je prognozirati. Novi sojevi dolaze, pa tako i ovaj najnoviji. Vidjet ćemo utječu li njegove promjene zaista na njegovo širenje i patogenost. Za sada dostupni podaci ne upućuju na to – rekao je prof. Drenjančević.

 

>> VIDEO U KB Dubrava zbog Covida preminuo 22-godišnjak

 

 

Ključne riječi

Komentara 21

Avatar rtl_kockica
rtl_kockica
09:50 07.12.2021.

opet manipulacije, svaki dan bi stožer uz broj zaraženih, hospitaliziranih i umrlih morao napisati koliko ih je cijepljeno, jer ovo biranje kad ti paše je manipulacija

DU
Deleted user
09:56 07.12.2021.

otkud onda ona jedna trecina cijepljenih na respiratorima ako su cijepljeni (u prvoj verziji imuni) zasticeni od tezih posljedica

ZP
Zabranjen pristup
09:59 07.12.2021.

Jeli lijecnik rekao i da niti jedan necjepljeni nije preminuo od nuspojava? Nesto u zadnje vrijeme ljudi iznenadno umiru jako cesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije