Željko Sabo:

'Oskvrnuli su mi dom. To je gore i od srbijanskih logora'

'19.12.2012., Vukovar - Zeljko Sabo, gradonacelnik grada Vukovara. Photo: Goran Ferbezar/PIXSELL'
'Goran Ferbezar/PIXSELL'
26.12.2012.
u 09:29

Postao je prava zvijezda kad je prije tri i pol godine pobijedio na lokalnim izborima. Danas je opet zanimljiv medijima, ovaj put, nažalost, zbog brutalnog napada na njegovu suprugu Željku...

Na prošlim lokalnim izborima Željko Sabo (1954.) iznenadio je sve i preko noći postao jedna od zvijezda u hrvatskoj politici. Taj bivši branitelj i logoraš pobijedio je u utrci za gradonačelnika i prvi put od Domovinskog rata doveo SDP na čelo Vukovara, utvrde HDZ-a na istoku Hrvatske. Tri i pol godine poslije njegovo ime ponovno puni novinske stupce, ali ovaj put zbog brutalnog napada na njegovu suprugu Željku (52) te zbog prijetnji njegovoj djeci.

O istrazi ne želi govoriti

– U svojih 59 godina prošao sam mnogo toga, i Domovinski rat i tri mjeseca u srbijanskim logorima Begejci i Niš, no ovo što sad proživljavamo moja obitelj i ja najteže mi je u životu - kaže Sabo. Njegovi bliski suradnici kažu da je od te večeri, kad se dogodio napad, drugačiji, zamišljeniji. O istrazi ne želi govoriti, ali kaže kako ni on ni njegova obitelj ne znaju razlog napada.

Govoreći o svome životu, posebno ističe tri svetinje: Domovinski rat, poštenje i obitelj. Puno mu znači i podrška Vukovaraca, prijatelja i znanaca, koji su mu slali poruke ohrabrenja.

– Strašan je svaki napad na čovjeka, ali još je strašnije kada ti oskvrnu dom. No, ono što te ne ubije, samo te ojača. Moja je supruga sve ovo herojski podnijela. Sada smo još jači i ustrajniji u svojim ciljevima, živimo s još više pažnje i ljubavi. Kao da nas je to zlo iznova ujedinilo. Zanimljivo je to da sam dosad bio super čovjek, otac i suprug, a čim sam postao gradonačelnik, odjednom to više nisam, jer tako žele moji politički suparnici. To mi je samo još jedan dokaz da radimo dobar posao u Vukovaru - uvjeren je Sabo, koji kaže kako će ovaj Božić njegovoj obitelji biti jedan od najljepših.

- Zahvalit ćemo Bogu što je spriječio da se dogodi veće zlo mojoj supruzi i meni. Zahvalit ćemo i na svakom novom danu koji nam daje. Naravno, želimo sve najbolje i našim sugrađanima i svim ljudima - poručuje Sabo. Tvrdi kako se kao gradonačelnik i saborski zastupnik nije promijenio te da je svakodnevno u kontaktu s ljudima. Broj mobitela nije mijenjao, dostupan je i na službenim stranicama Grada Vukovara jer mu je, kaže, stalo do boljitka grada.

– Do 1990. Vukovar je bio najrazvijeniji grad u Hrvatskoj, a drugi u bivšoj državi. Sada smo, prema ocjenama neovisnih analitičara, među 20 najuspješnijih gradova i općina u Hrvatskoj. Siguran sam da ćemo uskoro biti među pet jer za to imamo potencijala - optimističan je Sabo. U prilog tome navodi projekte koji čekaju na provedbu: tvornica bioetanola, termoelektrana na plin, proizvodni pogon koji bi se trebao graditi na proljeće. Tu su i strateški položaj grada, blizina autoceste i granice, a Vukovar će uskoro biti i na granici EU.

Najveće gradilište

U međuvremenu gradska uprava pokušava olakšati život sugrađanima pa učenici i studenti imaju besplatan prijevoz na području Vukovarsko–srijemske i Osječko–baranjske županije, studenti s prebivalištem u gradu primaju stipendije, isplaćuju se božićnice, a grad je i jedno od najvećih gradilišta u Hrvatskoj.

– Kad sam postao gradonačelnik, pozvao sam političke stranke i pojedince da se udružimo i zajedno radimo u korist grada. Podrška je izostala, ali su zato dolazili brojni niski udarci. Odgajan sam tako da ne činim nikome ništa što ne bih poželio da meni i mojoj obitelji netko učini. Stoga svim Vukovarcima i građanima Hrvatske želim sve najbolje za blagdane i sretnu novu 2013. godinu, za koju želim da nam svima bude bolja i uspješnija nego što je godina na izmaku – zaključio je vukovarski gradonačelnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije