FIJASKO

Oslobođeni svi iz "male mafije"

08.01.2002.
u 00:00

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA OPTUŽENIMA ZA VIŠEMILIJUNSKE PRIJEVARE, IZNUDE, PRIJETNJE I PRANJE NOVCA * Sudac Zdravko Majerović je obrazložio kako nema dokaza ni po jednoj od triju točki optužnice

ZAGREB - Nikica Jelavić (39), Zoran Pripuz (40), Blažo Petrović (39), Željko Vinkešević (29) i Ivan Geceg (43) jučer su nepravomoćno oslobođeni optužbi za višemilijunske prijevare, iznude, prijetnje i pranje novca. Odluku je donijelo vijeće pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića, a Blažo Petrović, Željko Vinkešević te Zoran Pripuz kojem se sudilo u odsutnosti, nisu se pojavili na čitanju presude. Troškovi postupka idu na teret proračuna suda.

Oslobađajuća presuda i njezino pojašnjene, na neki način se može smatrati i fijaskom državnog odvjetništva koje je pred kraj suđenja zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Radovana Štetića i Miroslava Vukovića Olija, te djelomično od kaznenog progona Nikice Jelavića i Zorana Pripuza. Tada su odbačene četiri od sedam točaka, koliko ih je optužnica imala.

Obrazlažući oslobađajuću presudu sudac je naveo da protiv okrivljenika nema dokaza ni po jednoj od triju točki optužnice, te da ovakva presuda proizlazi iz njihovih obrana i analiza više iskaza svjedoka. Naveo je da prijetnje Mirjani Mikulić, za što se teretio Jelavić, nisu dokazane, a takav zaključak sud je izveo iz njezinih iskaza u istrazi, koji su se razlikovali od iskaza na glavnoj raspravi te svjedočenja Marije Leko i Jelavićeve obrane.

- Što se tiče druge točke optužnice, gdje su se okrivljenici teretili za iznudu i prijetnje nad Ivanom Majherom, smatram da to nije dokazano. Majher je u istrazi svjedočio četiri dana, a ovdje pet i u mnogim iskazima je bio kontardiktoran sa samim sobom. Poznanstvo Petrovića i Pripuza, za ovaj slučaj nije bitno, jer u trenutku kada se Majher obratio Petroviću za pomoć, on je bolje od Petrovića znao tko su ljudi od kojih je posudio novac, koji im je u tom trenutku dugovao već pet godina. Nakon što je utvrđeno da Geceg i Petrović novac nisu stekli protuzakonito, otpala je i optužba da su taj novac prikrivali - kazao je sudac.

Objašnjavajući treću točku, gdje su se Pripuz i Jelavić teretili za iznudu na Vladimirom Hartekom, Majerović je kazao da je nakon izmjene optužnice postalo jasno da nema ni glavnih elemenata iznude, tj. sile i ozbiljne prijetnje. Dodao je da se dolasci do Hartekove kuće i telefonski pozivi bez konkretizacije navodnih prijetnji ne mogu smatrati kaznenim djelom.

Tužitelji Jurica Ilić i Gordana Klarić, oslobađajuću presudu jučer nisu bili voljni komentirati. Upitani hoće li se žaliti, suzdržano su odgovorili da su bez komentara.

No, zato je Nikica Jelavić bio puno konkretniji te je na upit svog odvjetnika Željka Dumančića, je li zadovoljan presudom odgovorio "naravno, kad nismo bili ništa krivi".

I. Jakelić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije