naselje autoput

Ostali bez domova: Policija istražuje tko je srušio naselje uz Dravu

Naselje u Drnju bilo je potopljeno nakon nedavnog izlijevanja Drave iz korita
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
29.08.2023.
u 22:01

Mještani Drnja, evakuirani nakon poplave, sumnjaju na vlasnika šljunčare

Nakon nedavne poplave postalo je jasno da se mještani romskog naselja Autoput u općini Drnje više neće moći vratiti u svoje domove, no prije nego što su uspjeli pokupiti svoje stvari, kuće su – srušene. Predsjednik romske udruge "Korak po korak" Franjo Horvat kaže da je netko iskoristio poplavu i evakuaciju sedam obitelji da sruši nastambe, pa su cijeli slučaj prijavili policiji.

Kuće su srušene prošlog vikenda, a sumnjaju da iza svega stoji vlasnik šljunčare koji je s mještanima već prije pregovarao o selidbi. On je navodno i jedan od vlasnika zemljišta na kojem su ilegalno podignute kuće. Ostali dio je u državnom vlasništvu. Mještani, 16 odraslih i 17 djece, nakon poplave su premješteni u školsku dvoranu u Drnju. Tada im je rečeno da se vjerojatno neće moći vratiti u naselje u poplavnom području. Dio njih u međuvremenu se preselio k rodbini. Mještani kažu da im je vlasnik šljunčare obećao zamjenski smještaj, a dvjema je obiteljima već kupio kuće. Dogovor je, vele, bio da se kuće sruše tek kad su pokupe stvari, odjeću, bijelu tehniku i slično.

– Nitko nas nije obavijestio da će se već sad rušiti – rekao je Miroslav Balog, otac petero djece, koji je privremeno smješten kod svojih roditelja. Mještani tvrde da je na tom mjestu romsko naselje već 150 godina. To je naselje bilo poplavljeno i 2014. godine, kad se rijeka Drava također izlila iz korita i poplavila dio Podravine. Svjesni su da kuće nisu legalizirane, no kažu da im se na osobnim iskaznicama kao adresa navodi naselje Autoput.

VEZANI ČLANCI

Kuće su izgrađene, prema informacijama udruge, na tri čestice, od kojih su dvije u državnom vlasništvu. Pet obitelji koje još nemaju trajno riješeno stambeno pitanje traži od Koprivničko-križevačke županije da im osigura kontejnere kao privremeno rješenje. Cijeli slučaj rušenja kuća istražuje Policijska uprava koprivničko-križevačka, kojoj su prijavljena kaznena djela oštećenja tuđe stvari u Ulici Autoput u Drnju.

Kako je rekao Horvat, stanovnici se pozivaju na pravo dosjelosti jer desetljećima žive na toj lokaciji. O svemu su obavijestili i saborskog zastupnika Veljka Kajtazija. Kajtazi je i 2014. i za nedavne poplave posjetio naselje i razgovarao s načelnikom Općine Drnje Petrom Dombajem. Inače, Stožer Civilne zaštite KKZ-a izvijestio je da su rezultati analize vode na području Šoderice, koja je bila poplavljena, uredni, odnosno u granicama normale. Uzorci su uzeti kod Ribičkog doma, objekta Tomislav, dječje plaže ispred Šoderice, Podravkinog odmarališta i plaže Lazine. Analizirani su mikrobiološki i fizikalno-kemijski parametri.

VIDEO Stravičan prizor u Austriji: Apokaliptična poplava razara sve pred sobom

 

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar Make my day
Make my day
23:41 29.08.2023.

Treba naći bageristu i dati mu medalju

VO
Vorta13
23:25 29.08.2023.

Ako kuće nisu bile legalne, onda nisu ni formalno bile u vlasništvu osoba koje su u njima živjele. Kako u takvom slučaju može funkcionirati tužba protiv osobe koja je srušila te kuće? Ako bi netko trebao biti kažnjen, to su ilegalci. Zašto za njih zakon ne vrijedi, a kad im netko našteti, onda se hvataju zakona i dižu tužbu?

PE
Pericabad2
22:28 29.08.2023.

U jednu ruku mi je zao ljudi, a u drugu mi nije jasno da je moguce da netko ilegalno zivi na tudjem posjedu toliko dugo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije