POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE

Ostali bez skoro 16.000 eura! Građanima i dalje stižu poruke 'mama, mobitel mi je pokvaren'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Privatna arhiva/PU primorsko-goranska
1/2
14.08.2024.
u 10:32

Pet osoba, koje su policiji prijavile slučaj nakon što su uplatile novac i shvatile da su prevarene, izgubilo je ukupno 15.950 eura.

Poruke o pokvarenim i potrganim mobitelima već danima stižu na mobitele korisnika u Hrvatskoj u još jednoj u nizu prevara kojima prevaranti nezakonito pokušavaju steći novac. Već je i prošli tjedan bjelovarsko-bilogorska policija upozorila na takve prevare nakon što je jedna 64-godišnjakinja ostala bez 2200 eura, a sada je o tome izvijestila i PU primorsko-goranska te ponovno pojasnila kako to funkcionira.

"Naime, oštećene osobe su s nepoznatog broja zaprimile SMS poruke, navodno od njima bliskih osoba, odnosno sinova i kćeri, a koje počinju riječima 'bok mama, bok tata' te su u porukama navele da su to njihovi novi brojevi mobitela jer su prethodni oštećeni. Komunikacija je nastavljena putem mobilne aplikacije tijekom koje su oštećene osobe održavane u zabludi da komuniciraju sa svojom djecom koja zbog problema s mobitelom ne mogu pristupiti svojim bankovnim računima te navedene da uplate novac na određene brojeve računa", objavili su.

Pet osoba, koje su policiji prijavile slučaj nakon što su uplatile novac i shvatile da su prevarene, izgubilo je ukupno 15.950 eura.

Policija upozorava građane ako prime ovakvu ili sličnu SMS poruku, da ne odgovaraju na nju niti slijede poveznicu i uplaćuju novac. Naime, riječ je o obliku prijevare te preporučujemo građanima ako dobiju takvu poruku, da prvo stupe u kontakt sa svojim djetetom koje navodno traži pomoć kako bi provjerili istinitost informacije prije uplaćivanja novca.

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO Kakav spektakl iznad Hrvatske! Polarna svjetlost 'zaplesala' u bojama ružičaste

Ključne riječi

Komentara 6

JA
jamesd
12:43 14.08.2024.

NE VJERUJEM DA IH POLICIJA NE MOŽE LOCIRATI !

MA
Machak
11:12 14.08.2024.

I ja sam dobio takvu poruku. Obrisao sam je.Broj sa kojeg je poslata i vrijeme slanja je jasno vidljiv. Naravno da je lažan, no kad bi policija htjela lako bi ustanovila čiji je mob.A zgodne su i upute - akoo dobijete takvu poruku najprije kontaktirajte svoju djecu...a ne policju. Zgodno, jel da.

Avatar Matan79
Matan79
11:16 14.08.2024.

Dobio nekoliko tih poruka sa tri različita broja, jednu kćer sam tražio da mi posalje slike od nje i mame al nikako da posalje još malo popričali i nije se vise javljala. Na zadnju takvu poruku odlučio sam da ću se praviti da mislim da mi je to sin/kćer (mada sam ja njoj bio mama) da vidim di će me razgovor odvesti al taj ništa nije ni odgovorio, bas steta jer sam se radovao tome😁

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije