izbjeglička kriza

Ostojić: Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice, granice su sigurne

Ranko Ostojić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
29.09.2015.
u 16:40

Do danas oko podneva u Hrvatsku je ušlo preko 86.000 izbjeglica. I dalje se najveći priljev bilježi kod Bapske i Opatovca. Izbjeglicama put otežava hladno vrijeme i kiša koja pada na istoku Hrvatske. S obzirom na brz transport u kampu se nalazi svega nekoliko stotina izbjeglica. Komentirajući stalne radove unutar i oko centra Ostojić je rekao kako se kamp ne širi ali i da je potrebno napraviti neke preinake s obzirom na promjenu vremenskih prilika. Istakao je kako je potrebno osigurati što bolje uvjete za izbjeglice te napomenuo i kako su pričuvi Hrvatska ima niz centara za prihvat izbjeglica. Tako su tri osobe smještene u centar u Čepinu s obzirom da im je dijete smješteno u vukovarsku bolnicu.

Prema riječima Ostojića Hrvatska je pokazala kako samo sa svojim robnim rezervama, resursima, policijom i vojskom može odgovoriti na jedan ovakav izazov. Ponovio je i kako na jugu Hrvatske nema izbjeglica te da Hrvatska neće dozvoliti razvlačenje duž granice. Kao primjer je istakao i prošlotjedni prijelaz izbjeglica kod Strošinaca koji je zaustavljen.

- Granica je stabilna i tko god je prijeđe policija ga pokupi. Tko god pokuša prijeći nelegalno granicu na jugu biti će vraćen. U ovome trenutku nema potrebe za zatvaranjem granica, poručio je Ostojić ističući kako Hrvatska neće postati sabirni centar za izbjeglice. Dodao je i da su troškovi zbrinjavanja i razvlačenja veliki ali i da niti jedan trošak nije velik kada se spasi ljudski život. U međuvremenu je u Bruxelles poslana dokumentacija iz Zagreba sa zahtjevom za pomoć iz žurnih fondova EU. Inače, dnevno na zaštiti hrvatske državne granice tijekom izbjegličke krize angažirano je oko 2.000 policajaca. Dio ih ne angažiran na samoj granici, a dio i u i oko kampa u Opatovcu.

>> Vlada pripremila centar za izbjeglice pa se predomislila

>> 'Svaki izbjeglica koji prijeđe granicu na jugu, bit će vraćen tamo odakle je i došao'

Komentara 22

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
16:43 29.09.2015.

Granice sus igurne? Hahaha, granice su sigurne. I prihvatni centar u Konavlima je otvoren? Manje konjaka, Ostoja.

KO
korisnik2
16:43 29.09.2015.

tko viruje ranku ostojicu, zasluzuje da mu cetnicki cetnik iz cetnikstana kroji buducnost. i njemu i njegovoj dici i unucima...

Avatar delminium
delminium
16:45 29.09.2015.

kako su sigurne kad su izbjeglice stigle u ostrošince a nitko nije znao da su prešli granicu ........ da on i zokica rade umjesto što pričaju gluposti stanje se može dovesti u red

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije