Izbjeglička kriza

Ostojić: Kada izbjeglice dolaze samo na jedno mjesto, Hrvatskoj se olakšava posao

ostojić
Foto: Davor Kibel/PIXSELL
1/7
30.09.2015.
u 13:20

Kamp u Opatovcu iz dana u dan se reorganizira pa su tako izgrađene nove pristupne ceste i kružni tok koji ubrzava transport, ali i podignuli novi šatori, uvele narukvice, osigurali kontejneri za malenu djecu, šatori koji se griju…

Prije točno dva tjedna, u srijedu 16. rujna, s prvim izbjeglicama koji su krenuli ilegalno prijeći granicu započela je izbjeglička kriza u Hrvatskoj. Prema službenim podacima MUP-a RH do jutros u 9 sati u Hrvatsku je ukupno ušlo 88.532 izbjeglica od kojih je najveći dio njih transportiran za Mađarsku. I danas je put državne granice s Mađarskom krenulo više autobusa, a spreman je i vlak na željezničkom kolodvoru u Tovarniku.

– Imamo zadnjih dana nešto manji priljev izbjeglica ali ta brojka dnevno ide preko 5.000. Ipak, sjećamo se i dana kada smo samo tijekom jedne noći imali novih 5.500 izbjeglica ili dan kada smo registrirali 10.700 izbjeglica. Osnovni razlog manjem priljevu vidim u činjenici da je konačno započela registracija izbjeglica na granici između Makedonije i Srbije što usporava njihov dolazak. Drugi razlog je što je Grčka prestala krcati trajekte sa po 9.000 ljudi, rekao je ministar unutarnjih poslova Vlade RH Ranko Ostojić.

U međuvremenu se i kamp u Opatovcu iz dana u dan reorganizira pa su tako izgrađene nove pristupne ceste i kružni tok koji ubrzava transport, ali i podignuli novi šatori, uvele narukvice, osigurali kontejneri za malenu djecu, šatori koji se griju…

Sve to, kako kaže Ostojić, doprinijelo je da trenutno u Hrvatskoj nema više od 200-ak izbjeglica, a da su ostali pripremljeni centri za prihvat izbjeglica prazni. Velika glavnina izbjeglica u Hrvatsku ulazi kod Bapske, a tek manji dio kod Tovarnika.

Na novinarski upit je li tome razlog nekakav dogovor sa Srbijom Ostojić je rekao kako se Hrvatska prilagođava situaciji, ali i da je spremna na svaki pozitivan korak odgovoriti pozitivno.

– Na ovaj način, kada izbjeglice dolaze samo na jedno mjesto, Hrvatskoj se olakšava posao. I mi u Mađarsku šaljemo izbjeglice na četiri prijelaza kako ne bi samo jedan opteretili, rekao je Ostojić. Kazao je i kako nikakvi zidovi i ograde, čije se dizanje svako malo najavljuje iz Mađarske, kao niti bilo kakva politika ne može zaustaviti izbjeglice. – Njih se može samo skrenuti. Mislim kako je bolje organizirano ih prihvatiti i transportirati dalje nego da su nam gradovi preplavljeni izbjeglicama. Zbog posla koji obavljamo izbjeglica koji hodaju gradovima u Hrvatskoj nema. Nema ih niti u selu Opatovac koje je 500 metara od kampa, rekao je Ostojić.

Još jednom je rekao kako je izbjeglička kriza Hrvatsku dosta koštati, ali i da je treći dan krize u EU poslao molbu za isplatom sredstava iz fondova na koje Hrvatska ima pravo. Navodno kako samo jedan autobus, kojim se prevoze izbjeglice, košta 5000 kuna, a tu su i vlakovi, vozila, vojska, policija, tehnika, gorivo…  

Očekuje kako će to ubrzo biti i realizirano, a možda će se više znati 5. i 6. listopada kada u Hrvatsku u službenu posjetu dolazi povjerenik za unutarnje poslove EU Dmitris Avramopoulos. Tada će biti i riječi o hrvatskim prijedlozima kako zaustaviti ovu izbjegličku krizu, a da se ne čeka lošije vrijeme kada će biti teže ploviti Egejskim morem. Ostojić rješenje izbjegličke krize vidi u pritisku na Grčku i nepražnjenju njihovih kampova, za čije funkcioniranje cijela EU izdvaja sredstva, kao i osiguravanje više sredstava za izbjeglice koje se nalaze u kampovima u Turskoj i drugim zemljama. U dva tjedna izbjegličke krize svega šest izbjeglica zatražilo je azil u Hrvatskoj iako se to svima ponudi.

– I to je dokaz kako oni zapravo ne žele ostati u Hrvatskoj. Njihov cilj su Njemačka i zemlje sjeverne Europe, rekao je Ostojić.

Danas je pred kampom u Opatovcu parkirano bilo i specijalno vozilo MUP-a koje ima kameru, a koje je snimilo kako i na koji način se izbjeglice dovoze u Berkasovo (Srbija) u blizinu Bapske.

Ostojić kaže da postoje snimci kako autobusi dovoze izbjeglice te da je i to dokaz da je njihov dolazak zapravo organiziran. Naknadno su postavljene i mobilne i stacionarne kamere koje također nadgledaju što se događa preko granice. One isto tako pomažu i u organizaciji prihvata izbjeglica.

>> 'Južni pravac neće biti otvoren za izbjeglice jer je to puno teži put'

Komentara 22

ZG
zgblabla
13:38 30.09.2015.

uz svo dužno poštovanje prema zahtjevnom poslu koj obavljate , ostaje gorak okus, što kad mađari spuste rampu, a sigurno će to napraviti..... i zato prestanite molim vas laprdati o trenutnoj situaciji. Što kad oni to naprave??????'

GU
General_U
13:48 30.09.2015.

a ranko nas i migranata sto miliona jeb.te kolko nas ima.

BU
Bulaba
13:33 30.09.2015.

Opet ovaj, pa zar je moguće? Pa tek su prošla četiri dana od kada je javno u dnevniku pozvao džihadiste iz cijeloga svijeta da dođu u njegov novi prihvatni centar na Prevlaci koji je sredio do jaja: struja voda, SAT-TV, klima uređaji, mikrovalne, zatvoreni bazeni...čak ni ne pušta nikoga da vidi što je to tamo točno uredio. Bit će to novi ISIL s 5 zvjezdica, Rankova islamska država Dubrovnika i Neretve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije