Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJE OD 40 SATI

Putnici Aurelije konačno se iskrcali u Splitu: Kad je remorker došao, odahnuli smo

Aurelia stigao u Split
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/19
10.05.2019.
u 14:01

Aureliji je otkazao motor na putu iz Splita za Anconu, a u tegalj je uzeta u četvrtak oko 16 sati

Nakon više od 40 sati plovidbe feribot Aurelia s 215 putnika i 92 članova posade uplovio je u splitsku luku. U trenutku uplovljavanja, s broda se čula pjesma ''Evo san ti doša''. Putnici su se iskrcali s broda.

"Dobro smo se držali, bili su s nama liječnici iz šibenske regije. Zapjevali smo, zaplesali smo. Prepadnete se. Našli smo se u salonu, uzeli kavu, zvali smo doma, gledali portale. Mislili smo da će biti brže. Čim smo se vezali za remorker, bilo je dobro", kazala je jedna od putnica s broda Maglica Plejić. 

– Sve je pod kontrolom. Svi putnici su dobro, na brodu vlada normalno raspoloženje, nema bolesnih ni ozlijeđenih. Nema straha, ova akcija u samom je finišu – rekao nam je Željko Kuštera, splitski lučki kapetan.

Brod i tegalj pod kontrolom su brodova Lučke kapetanije. Ovisno u čijim su vodama, pratili su ih prvo zadarska pa šibenska kapetanija, a od jutros uz njih plovi brod Pojišan Lučke kapetanije Split.

VIDEO Aurelija nakon više od 40 sati plovidbe stigla u Split!

Aureliji je otkazao motor na putu iz Splita za Anconu, a u tegalj je uzeta u četvrtak oko 16 sati. Pitali smo kapetana Kuštera zašto idu toliko sporo, a on odgovara da nema razloga žuriti.

– To je tegalj, mora se voditi računa o sigurnosti putnika, posade i broda. Jučer ni vremenski uvjeti nisu bili dobri, puhao je jak vjetar, danas su idealni i brzina je sukladna onome što vrijeme zahtijeva. Sve je u redu i tako treba završiti – kaže Kuštera.

"Sve je dobro, plesali smo, smijali se, pričamo..."

– Na brodu smo točno 42 ure i čini se da ćemo biti još četiri ure, odnosno da ćemo oko podne biti vani. Sve je dobro, plesali smo, smijali se, pričamo... more plavo, nebo plavo i stižemo doma – riječi su ovo 75-godišnje Tone Komarice koja nas već dva dana izvještava o stanju putnika na brodu Aurelia koji se jučer dva sata prije nego što je trebao pristati u Splitu pokvario i zbog prestanka rada motora počeo plutati kod Kornata sve do jučer u 16 sati kada su ga konačno počeli tegliti prema Splitu.

Screenshot/Marinetraffic

Prema riječima ove izrazito dobro raspoložene Šibenčanke, noć na brodu prošla je dobro, nije bilo problema te svi s nestrpljenjem iščekuju završetak putovanja, odnosno tegljenja, koje će po svemu sudeći trajati oko 20 sati.

– Zapravo je stvarno dobro u ovakvim trenucima biti pozitivan i razmišljati kako su to stvari koje se događaju – rekla nam je Šibenčanka dodajući kako se trenutačno nalaze oko Drvenika i da cijelo vrijeme imaju pratnju.

Među putnicima broda Aurelija nalazi se i Branko Kronja, šibenski vijećnik. Za ŠibenikIn je rekao kako su svi odahnuli kada je stigao remorker.

– Prema večeri more se smirilo tako da su noćas svi najnormalnije išli spavati, a čim smo se probudili, prvo smo pokušali odrediti gdje se nalazimo – kazao je Kronja.

Dodao je kako je dobro da je do kvara došlo na povratku iz Italije, a ne na putu za Italiju jer je tada brod bio pun i vjeruje da bi tada nastala panika među tolikim putnicima.

Rekao je i kako im se nije obraćao kapetan već da su putnici do informacija dolazili preko mobitela.

– Povremeno nismo imali signala, ali snašli smo se i doznali sami sve informacije – rekao je za ŠibenikIn.

Iz Ancone isplovio u 20.30 sati u srijedu

U garaži feribota nalaze se 51 automobil, 7 kamiona i 2 autobusa.

Trajekt Aurelia plovi pod ciparskom zastavom i u vlasništvu je talijanske brodarske kompanije SVAN. Brod je iz Ancone isplovio u srijedu u 20.30 sati i u splitskoj luci trebao je biti u četvrtak u sedam ujutro. Do otkazivanja glavnog motora došlo je u 4 sata deset nautičkih milja jugozapadno od otoka Kornata.

 

Ključne riječi

Komentara 20

LA
laptopxp1
09:40 10.05.2019.

Ma koju dramu su ovi novinari napravili, kao da Titanic tone. Brod ima kabine za spavanje, kapacitet mu je nekoliko puta veći, od trenutnog broja putnika na njemu, imaju kuhinju, problem je samo u tome što će neki ljudi zakasniti kamo su krenuli. Već nas dva dana na svim portalima izvještavaju o" teškoj drami" na Jadranu!

RU
Ruby
09:06 10.05.2019.

Hrvatska je sada samo PRIMORSKA zemlja a od POMORSKE smo daleko

DU
Deleted user
08:36 10.05.2019.

Nije feribot nego trajekt. engleski ferry ili ferry boat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije