OTKRIVENI DETALJI

Preminuli prijatelji u vikendici koristili suhi led? Stručnjak upozorava: 'Takve metode treba izbjegavati'

U vikendici nedaleko Popovače nađena tri tijela
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/8
30.08.2024.
u 17:51

"Hlađenje pomoću suhog leda nije standardno i treba ga izbjegavati. Suvremeni rashladni uređaji omogućuju kontrolu temperature u hladnjačama ili cisternama s dvostrukim stijenkama".

Velika tragedija zadesila je mjesto Katoličko Selišće kod Velike Ludine, nedaleko od Popovače gdje su u vikendici pronađena tijela tri muškarca. Prema prvim informacijama, preminuli su od trovanja ugljičnim dioksidom, koji je nastao tijekom fermentacije vina. Policija je na mjesto događaja stigla nakon dojave u ranim jutarnjim satima i otkrila tri beživotna tijela bez vidljivih vanjskih ozljeda.

Prema dostupnim informacijama, prvi muškarac je pao na pod, a drugi je pokušao pomoći, no i njemu je ubrzo pozlilo. Treći muškarac koji im je pritekao u pomoć također je preminuo. Tijela je otkrio prijatelj nakon što se jedan od preminulih nije javljao na pozive supruge, piše 24sata. Tragedija se desila u vinogradarskom području, gdje kuće uglavnom služe za sezonske aktivnosti poput berbe grožđa, što je ovog puta odgođeno zbog visokih temperatura.

Miroslav Polovanec, predsjednik udruge vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska, za 24sata upozorio je da hlađenje pomoću suhog leda nije standardna praksa te da podrumi moraju biti opremljeni sustavima za regulaciju temperature i ventilaciju kako bi se spriječile opasne posljedice. „Hlađenje pomoću suhog leda nije standardno i treba ga izbjegavati. Suvremeni rashladni uređaji omogućuju kontrolu temperature u hladnjačama ili cisternama s dvostrukim stijenkama,“ rekao je Polovanec, dodavši da podrumi moraju biti dobro prozračeni kako bi se izbjegle opasne situacije poput ove.

VEZANI ČLANCI:

Također je napomenuo da je najveći broj smrtnih slučajeva zabilježen kod ljudi koji proizvode vino u manjim, neadekvatno opremljenim uvjetima: „Nažalost, kod malih proizvođača često izostaje profesionalna oprema i ventilacija, što dovodi do ovakvih tragedija.“

>>> FOTO Tijela trojice muškaraca pronađena u Velikoj Ludini: Policija istražuje što se dogodilo

U vikendici nedaleko Popovače nađena tri tijela
1/11

Podsjetimo, tri muška tijela pronađena su jutros u vikendici u Katoličkom Selišću, na području Velike Ludine. Sisačko-moslavačka policija zaprimila je dojavu oko 6:30 sati o tri osobe koje se ne osjećaju dobro, no po dolasku na mjesto događaja zatekli su tri beživotna tijela bez vanjskih ozljeda. Pretpostavlja se da je uzrok smrti trovanje ugljičnim dioksidom. Tijela su prevezena na obdukciju, a kriminalističko istraživanje je u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti ove tragedije.

Ključne riječi

Komentara 11

MP
marinko.przolica
18:53 30.08.2024.

Za točnu info. Ugljičnim dioksidom se ne možeš otrovati. Nije otrovan, . Međutim, kako se zbog veće gustoće zadržava uz tlo, istiskuje zrak, što može uzrokovati gušenje čak i na otvorenom prostoru. Ugljični monoksid je otrovan...

DA
darko122
19:58 30.08.2024.

Sučut obiteljima. Problem sve više postaje razina opčeg obrazovanja i gradnja kuća i podruma sa dobro prianjajučom hermetičkom stolarijom bez adekvatnih ventilacijskih obveznih otvora na najvišoj i najnižoj točki prostorije.CO 2 koji nastaje kao produkt vrenja mošta i isparavanje suhogg leda koji je čisti CO2 puni prostoriju koja nema donji ventilacijski otvor kao voda bazen , jer je CO2 teži od zraka i istiskuje zrak. Oni su se ugušili bez kisika.

JO
jono
21:25 30.08.2024.

sućut familiji a upozorenje koji ne znaju pravila kod vrenja mosta: Obvezno otvorena Vrata i prozor ako je vani Vjetar ako ne Ventilator 24 sata svaki dan ukoliko se boravi u istoj prostoriji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije