Traže potporu Državnog inspektorata

Prijatelji životinja zatražili zabranu štraparijada: 'To je podrška kršenju zakona, zarađuje se na muci konja'

Oku?ani: Održana Štraparijada 2017., natjecanje konja u vu?i teških trupaca
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/6
21.08.2024.
u 11:13

"Štraparijade su već sada ilegalne, a ne održavaju se radi očuvanja konja, već radi klađenja i zarade" poručili su Prijatelji životinja

Nakon protuzakonitih odobravanja održavanja štraparijada ove godine u Velikoj Gorici i kod Lonjskog polja, veterinarska inspekcija odbila je prošli mjesec dati suglasnost za održavanje štraparijade kod Požege. Udruga Prijatelji životinja pohvalila je tada inspekciju što je poslušala struku i većinsko mišljenje javnosti te izrazila nadu da je to kraj iskorištavanju i zlostavljanju konja u Hrvatskoj radi nakaradne zabave. No iz Udruge javljaju da su morali ponovno pisati Državnom inspektoratu i vlastima u gradu Popovači zbog najave štraparijade sljedećega vikenda.

U prijavi DIRH-u, Prijatelji životinja zatražili su da veterinarska inspekcija ne izda suglasnost za održavanje štraparijade, a da tržišna inspekcija spriječi nezakonito stjecanje profita na štetu životinja, s obzirom na najavljen nagradni fond od 5000 eura. U dopisu gradonačelniku Popovače Josipu Miškoviću i njegovim suradnicima zatražili su da ne dopuste održavanje štraparijade i apelirali na njih da ne troše novce svojih građana kao prošle godine, kada je vodstvo Grada Popovače izdvojilo iz gradskog proračuna sredstva za održavanje prve štraparijade.

"Vaša podrška štraparijadama je skandalozna podrška kršenju zakona i mučenju i zlostavljanju konja isključivo radi stjecanja profita pojedinaca, koji u svemu vide lak i dobar način zarade na muci konja", naglasili su Prijatelji životinja u dopisu gradskim vlastima Popovače. Naveli su da su štraparijade već sada protuzakonite zato što krše mnoge odredbe Zakona o zaštiti životinja. Zakon ne dopušta korištenje kopitara za nošenje i vuču drva iz šume, osim u teško pristupačnim područjima, gdje to nije moguće na drugi način. Time se, bez iznimaka, jasno zabranjuje bilo kakvo drugo korištenje kopitara za vuču trupaca, a samim time i bilo kakvo korištenje kopitara na tzv. štraparijadama. Osim toga, Zakon zabranjuje i prisiljavanje životinja na ponašanje koje kod njih izaziva bol, patnju, ozljede ili strah.

POVEZANI ČLANCI:

A upravo su prisila i agresija prema konjima i njihov strah od batina, ističu Prijatelji životinja, bit štraparijada: "Znamo da konji neće vući ni pretovarena kola, već će stati. Potpuno je jasno i da sa svojih 600, 700 kg neće dobrovoljno vući trupce od tonu i pol do dvije tone. Vlasnici, kao dio redovite pripreme za štraparijade, konje rutinski 'kondicijski treniraju' udaranjem drvenim batinama u štalama, a sve s ciljem da dobiju poslušne konje s usađenim strahom, koji će već na povik i podizanje ruke automatski povlačiti teške trupce na ovim tobožnjim natjecanjima."

Na štraparijadama konji su izloženi teškom fizičkom naporu, urlanju gomile ljudi, buci automobila, vrućinama, nezaštićenosti od jakog sunca. Muče se kako bi povukli teške trupce, uznemireni su, povlače se, propinju na stražnje noge, a vlasnici ih s prednje strane grubo povlače za žvale, a potezanjem i dizgina i podbradnog lanca uzrokuju dodatnu oštru bol u ustima i čeljusti konja. Neki vlasnici udaraju konje bičem prije natjecanja ili ih drogiraju, opisuju Prijatelji životinja.

25.06.2017. Okucani - U Okucanima se odrzava jedinstveno natjecanje konja u vuci teskih trupaca. (Straparijada 2017.) Sudjeluju natjecatelji iz Hrvatske, BiH i Srbije. rPhoto: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

"Vlasnici konja ne prežu ni pred čim jer pobjeda jamči značajnu zaradu i porast vrijednosti konja, kojega onda mogu prodati za mnogo veće iznose od onih za koje su ih kupili. Pobjedniku poraste cijena na do 10 tisuća eura, a zlostavljači na takva dva-tri konja godišnje, koje jeftino kupe i skupo prodaju, zarade godišnju ili dvogodišnju plaću. Zaradu donosi i ilegalno klađenje na iznose od nekoliko desetaka tisuća eura. Ni štraparijada koja je najavljena u Popovači ne održava se radi očuvanja konja, već radi klađenja, zarade i zabave", upozoravaju Prijatelji životinja. 

POVEZANI ČLANCI:

Ukazuju da problematični pojedinci pokušavaju uvesti štraparijade u našu zemlju i da one nemaju veze s našim običajima i kulturom, već sramote Hrvatsku. Štraparijade ne služe promicanju ljubavi prema konjima i očuvanju konja kao kulturne baštine, već profitiranju na mučenju životinja. Stoga Prijatelji životinja apeliraju na hrvatske gradove da ne uvoze događanja iz susjednih država koja se temelje na kršenju zakona i maltretiranju životinja: "Ljudi se mogu zabaviti organiziranjem izložbi konja i pokazati na nenasilan način čiji je konj ljepši i snažniji. Također, mogu se organizirati i povlačenja trupaca traktorima. Štraparijade itekako imaju alternativu, ali nikako opravdanje."

Prijatelji životinja zaključuju da zakon treba vrijediti jednako u cijeloj Hrvatskoj. Državni inspektorat mora donijeti jasnu uputu da su štraparijade već sada nezakonite i da ih je nemoguće regulirati. Ne bi se smjelo događati da svaki inspektor sam odlučuje hoće li dati suglasnost za njihovo održavanje. Jednostavno, ne postoje dobre štraparijade – to  su uvijek samo i jedino nazadna natjecanja u zlostavljanju konja.

>> FOTOGALERIJA Najopasnije životinje na svijetu

Oku?ani: Održana Štraparijada 2017., natjecanje konja u vu?i teških trupaca
1/26

Komentara 1

CR
crocro
21:28 30.08.2024.

Ja sam za to da se za štraparijadu prijave sami vlasnici konja a da sami konji ostanu u stajama. Vlasnicima konja bi valjalo zakačiti primjerene klade ili trupce pa da vidimo koji je vlasnik jači. Po mogućnosti bi trebali vući klade u parovima a sa strane bi trebali biti kandžijaši koji bi ih poškakljali po leđima kandžijama ako bi bili pasivni u vučenju. Koji bi vlasnik konja pobijedio trebalo bi mu priznati da su njegovi konji pobijedili. Ja ne vidim razlog da klade vuku vlasnici konja a ne konji nad kojima se iživljavaju. Za mučenje životinja koje uz muke i batinaju treba propisati minimalnu kaznu 3 godine zatvora na farmama konja gdje bi timarili konje i preodgojili se humane ljude i zaštitnike životinja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije