Otočni Sabor Vladi RH

Definirajte otoke kao turistički brend s PDV-om od 13 posto!

denis barić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
25.01.2016.
u 10:55

Iz Otočnog sabora zahtijevaju i da se socijalne i zdravstvene standarde i kvote prilagode otočnoj stvarnosti, prije svega primarnu zdravstvenu zaštitu za građane i sustav skrbi za starije stanovništvo

Vijeće Otočnog Sabora nakon sjednice  objavilo je otvoreno pismo i zahtjeve Vladi RH za unaprijeđenje kvalitete  života na otocima. 

"Tražimo da se u prioritete rada nove Vlade RH i nadležnih ministarstva otoci definiraju kao turistički brend i time odrediti primjenu stope PDV-a na otocima kao u turizmu od 13 posto. Također tražimo da se prema određenom stupnju razvijenosti razrade kategorije subvencija za stanovništvo i pravne osobe tj. kategorizaciju otoka prema Zakonu o otocima implementira u Zakon o regionalnom razvoju gdje se govori o indeksaciji i tako otocima omogućitu lakše povlačenja sredstava iz EU fondova", – navodi se u otvorenom pismu, te se među ostalim zahtijeva i da se revidira Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu.

Iz Otočnog sabora zahtijevaju i da se socijalne i zdravstvene standarde i kvote prilagode otočnoj stvarnosti, prije svega primarnu zdravstvenu zaštitu za građane i sustav skrbi za starije stanovništvo i da se današnji odjel za otoke pri Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova digne na višu razinu radi operativnije provedbe propisa i programa koji se odnose na otoke. Vijeće Otočnog Sabora također predlaže da se u Otočno vijeće, savjetodavno tijelo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU imenuje predstavnik civilnog društva.

– Vijeće Otočnog Sabora traži od Ministarstva zdravlja da se u Republici Hrvatskoj uvede HHMES (hitna helikopterska medicinska služba) jer pilot-projekt HHMES-a pokazao da je takva služba u Republici Hrvatskoj potrebna, a posebno na otocima i ruralnim područjima – istakli su iz Otočnog sabora.

>> Za deset godina naši
 će otoci ostati pusti

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Herceg-Bosna-Mostar
Herceg-Bosna-Mostar
11:13 25.01.2016.

Ako budu savjesni kao što su najavili otoci će procvjetati.

VI
VisAVis2
11:48 25.01.2016.

sadašnji sistem nakaradan! Npr, taksa "za firmu" u Splitu je mislim 600,00 Kn, a na otoku Visu više od 1000,00 Kn! Ne treba ukazivati na jad takve politike! Što se tiče regionalne samouprave, tu je situacija još tragičnija, imamo dva GRADA koji zajedno broje ispod 2000 stanivnika, prosjećne starosti 70 godina udaljeni jedan id drugoga cca 5 km! I to je "porezna masa" za poslovanje i naplatu dažbina, kao gore!

VI
VisAVis2
11:43 25.01.2016.

Otoke sto posto oslobodit bilo kakvog poreza i parafiskalnih davanja! Naime ovaj jad što ga naplate po aktualnim poreskim stopama, ne pokriva troškove njegovog prikupljanja i evidencije! Valja naglasiti kako je sadašnj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije