POGLEDAJTE SPEKTAKULARNE SCENE

Ovdje su zaustavljeni tenkovi zločinačke JNA i Ratka Mladića: Na Šibenskom mostu navijači bakljadom odali počast herojima obrane

Šibenik: Bakljada na mostu povodom 33. obljetnice Spomendana Rujanskog rata
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/6
22.09.2024.
u 22:49

Agresorskoj vojsci suprotstavili su se malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade. Sedam dana Šibenčani su proživljavali pakao...

33. obljetnica Spomendana Rujanskog rata u Šibeniku, nakon komemoracije i mimohoda branitelja kroz grad, zatvorena je bakljadom na Šibenskom mostu. Rujanski rat bio je prva velika pobjeda hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu, a Šibenski most jedno je od ključnih mjesta obrane. Tamo su hrvatski branitelji u rujnu 1991. godine spriječili tenkovima zločinačke JNA prelazak mosta i ulazak u grad, čime bi Hrvatska bila podijeljena napola.

Bitka za Šibenik u Domovinskom ratu počela je na današnji dan prije 30 godina u 17.57 sati oglašavanjem znaka zračne opasnosti za grad Šibenik, a u 18.51 sati oglašena je zračna opasnost za cijelu tadašnju Općinu Šibenik.

U popodnevnim satima 9. kninski korpus JNA na čelu sa zločincem Ratkom Mladićem krenuo je nakon Drniša u daljnji prodor prema Šibeniku kako bi se Hrvatska presjekla na dva djela. Uz potporu pobunjenih Srba i jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i jugoslavenske ratne mornarice Mladić je računao i na garnizone JNA u samome Šibeniku.

Hrvatska bi bila podijeljena napola da su tenkovi ušli u grad 

Agresorskoj vojsci suprotstavili su se malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.

Neprijatelj je u napad krenuo iz dva smjera - preko Čiste Male, Gaćeleza i Zatona, te iz Drniša. Iz prvog smjera napada kninski korpus probio je prvu crtu obrane i zaustavio se na šibenskom mostu odakle mu je Šibenik bio na dlanu. Drugi dio korpusa doživio je težak poraz od strane hrvatskih branitelja u Pakovu Selu pa se u rasulu povukao prema Žitniću.

Idućih tjedan dana Šibenik je proživljavao pakao. Ipak na kraju je hrvatska vojska izvojevala pobjedu. Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer su se morali obraniti Šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo neke od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu. 

Šibenik je napadnut tenkovima, brodovima i avionima, a obranio se zahvaljujući srčanosti branitelja na Šibenskom mostu, postavljanjem topničkih bitnica na položaje oko grada te zauzimanje vojarni JNA u Zečevu i na otoku Žirju. Tako je spriječeno presijecanje Hrvatske na dva dijela. Slabo naoružani, ali hrabri branitelji uspjeli zaustaviti oklopljenu kolonu jugovojske koja je s mosta imala cijeli Šibenik na dlanu. Na istom mostu koji je postao simbol Domovinskog rata, večeras su Šibenski Funcuti tradicionalno velikom bakljadom odali počast braniteljima poginulima u rujnu '91 i tijekom Domovinskog rata, svima koji su u tih sedam dana, koliko je trajala bitka za Šibenik, branili Hrvatsku, te svojim građanima koji su pretrpjeli strahotu i razaranja, ali se nisu predali.

. 

Paklenih sedam dana obrane Šibenika

16.09.1991.
17:57 Zračna opasnost za Šibenik
18:48 Zračna opasnost za Vodice
18:51 Zračna opasnost za cijelu općinu Šibenik
20:08 Tenkovi na Šibenskom mostu

17.09.1991.
- U jutarnjim satima bitnica Žirje djeluje prema šibenskoj luci u kojoj se nalaze brodovi JNA koji razaraju grad
- Osvojena vojarna Zečevo

18.09.1991.
- Pokušaj tenkovskog proboja prema Vodicama
- Pet tenkova i dva transportera vraćaju se s prilaza vodicama prema mostu

20.09.1991.
- U poslijepodnevnim satima presječena kolona JNA kod Pakova sela
-  Zaposjednute vojarne u Mandalini sa 34 vojna broda

21.09.1991. 
Obadva, obadva su pala! Srušena dva zrakoplova JNA na šibenskom području

22.09.1991.
12:00 Oslobođen Šibenski most

23.09.1991.
11:27 Prestanak zračne opasnosti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije