UGOSTITELJI

Ovi Dubrovčani neće dijeliti otkaze: 'Sada trebamo pomagati jedni drugima'

Turisti u Dubrovniku
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
19.03.2020.
u 10:36

Jedni od rijetkih koji nisu podijelili otkaze te na situaciju gledaju s dozom optimizma su ugostitelji Edin Macanović i Luko Musladin koji za sad zapošljavaju nešto manje od četrdeset ljudi u tvrtkama.

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku kako se od četvrtka zatvaraju svi ugostiteljski objekti, trgovine te se otkazuju sva javna okupljanja. Najavljeno je kako će moći raditi, uz stroge mjere opreza, samo oni koji imaju dostavu hrane kao i trgovine s prehrambenim artiklima, ljekarne, benzinske crpke, kiosci. Nezapamćene stroge mjere donešene su s ciljem sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Pojava koronavirusa tako utječe na svaku poru našeg života. Pored zdravstvene krize stvara se i ekonomska kriza na čijem se udaru prvo našao ugostiteljski sektor. Brojni restorani i kafići u Dubrovniku su zatvorili svoja vrata još i prije odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite jer su bili prazni zbog drastičnog pada turista. Zatvaranjem objekata, kod onih koji su prinuđeni zbog teške situacije donijeti takve odluke, krenuo je i val otkaza kako sezonaca tako i stalno zaposlenih djelatnika.

Vlada je najavila mjere uz koje bi poduzetnicima trebalo biti lakše prebroditi ovu krizu, a mnogi očekuju od Grada Dubrovnika također da napravi znatne ustupke jer gubitci su već sada veliki. Predsjednik Udruženja ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić od početka izbijanja krize istiiče kako ugostitelji ne žele davati otkaze te da je svima u interesu zadržati radnike, piše Dubrovački dnevnik.

Jedni od rijetkih koji nisu podijelili otkaze te na situaciju gledaju s dozom optimizma su ugostitelji Edin Macanović i Luko Musladin koji za sad zapošljavaju nešto manje od četrdeset ljudi u tvrtkama.

- Ja svoje djelatnike neću ostaviti, ginem za njih i borit ću se za njih - kako meni bude, tako će i njima. Trenutno imamo 40 ljudi u dva restorana i jednoj mesnici - govori vlasnik dva restorana i mesnice koji je i sam odlučio volontirati u ovim teškim trenucima.

- Inače sam završio medicinsku školu i stavio sam se na raspolaganje ako nešto treba. Danas sam obišao pet zgrada u svom susjedstvu i starcima podijelio meso jer želim pomoći. Što bih drugo ovih dana radio nego pomagao? Sad se moramo pokazati da smo ljudi i dati jedan drugome ruke - naglasio je Macanović dodavši kako se nada da će Vlada, ali i Grad pomoći ugostiteljima.

S njime se slaže i Luko Musladin koji također brine za svoje djelatnike. Musladin je vlasnik poznatog dubrovačkog restorana koji će svojim zatvaranjem rastužiti mnoge posjetitelje koji su tamo u trenucima ovog kaosa pronalazili mir.

- Bez čvrste odluke Vlade nismo zatvarali restoran jer u krajnjem slučaju imamo i odgovornost prema gostima koji su većinom domaći ljudi, a upravo oni su me održali svih dvadeset godina koliko sam u ugostiteljskom poslu - govori Musladin za Dubrovački dnevnik koji u restoranu, poljoprivredom gospodarstvu i trgovini neprehrambenih proizvoda zapošljava oko 35 djelatnika.

 

Komentara 2

SI
sisavac
12:10 19.03.2020.

hm, ako su otvarali kafiće jer je bilo gostiju, onda je sasvim normalno da ih i zatvaraju ako nema gostiju. dal ribari masovno idu na more kad nema ribe...? dal seljak ide kombajnom u polje ako vidi da nema žita..? preživjet će, ništa to nije strašno. kave po 40 kuna bit će i dalje...

IS
istinaizlike
10:45 19.03.2020.

Ugostitelji, prvi kukali kako nema radnika, prvi zabili nož radnicima u leđa. Vratit će se turisti, a vi će te radnike još teže naći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije