Dobit tvrtke 1,6 milijuna kn

Paladina: Bio sam na minimalcu kao direktor, prihodi tvrtke nisu iz Rusije

Zagreb: Ministar Paladina na sastanku skupštine Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/2
07.04.2022.
u 09:21

Jedina zaposlena u Paladininoj tvrtki je njegova supruga, prijavljena na 4000 kuna neto, a detalji poslovanja su tajni

Novi i najbogatiji ministar u Vladi Andreja Plenkovića, Ivan Paladina koji je preuzeo resor prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, posjeduje imovinu vrijednu 60 milijuna kuna, a među ostalim je i 100-postotni vlasnik tvrtke Delta savjetovanje koja je osnovana 2011.

'Prihodi nisu iz Rusije'

Prema podacima iz financijskih izvještaja Paladinina tvrtka lani je ostvarila čistu dobit od 1,6 milijuna kuna uz ostvarene poslovne prihode od 2,3 milijuna kuna, što čini 99,4 posto ukupnih prihoda tvrtke. Od toga se 2,1 milijun kuna odnosi na prodaju proizvoda i usluga u inozemstvu. Poslovni rashodi Delta savjetovanja lani su iznosili nešto više od 540 tisuća kuna. Lanjska godina za Paladininu tvrtku bila je puno uspješnija nego prijašnje godine. Tako je 2020. Delta savjetovanje imala prihode od 343 tisuće kuna i neto dobit od 141 tisuću kuna. U 2019. Paladinina tvrtka je uprihodila ukupno 439 tisuća kuna i imala neto dobit 172 tisuće kuna. U 2018. prihodi tvrtke novog ministra iznosili su 390 tisuća kuna, a neto dobit bila je nešto veća od 172 tisuće kuna. No 2016. i 2017. bile su jako slabe za Delta savjetovanje jer je tih godina ostvareno skromnih 30.600, odnosno 38.500 kuna prihoda uz neto dobit od 9700, odnosno 16.300 kuna.

VIDEO: Imovinska kartica ministra Paladine: Ratu kredita plaća 51.000 kn mjesečno, ima dva stana u Zagrebu i 45 građevinskih zemljišta

Temeljni kapital Delta savjetovanja iznosi 220.000 kuna, a kao predmet poslovanja te tvrtke je navedeno je pregršt toga – od savjetovanja u vezi s poslovanjem i upravljanjem, preko kupnje i prodaje robe i zastupanja inozemnih tvrtki pa sve do pripremanja i usluživanja pića i pripremanja hrane. Paladina je Deltu osnovao, prema javno dostupnim podacima, s tvrtkom Trag iz Dubrovnika s početnim temeljnim kapitalom od 20.000 kuna. No nekoliko mjeseci po osnivanju Delte Trag izlazi iz suvlasništva te tvrtke. Paladina je 2015. temeljni kapital povećao na već spomenutih 220.000 kuna.

Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u svojoj imovinskoj kartici prijavio je uredno svoje 100-postotno vlasništvo u Delta savjetovanju, a tu tvrtku je stekao, kako je naveo, ulaganjem ušteđevine i reinvestiranjem zadržane dobiti. Još uvijek nije proveo prijenos upravljačkih prava nad tom tvrtkom, što je dužan prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, no naveo je da će to učiniti u zakonski propisanom roku. Delta savjetovanja imaju samo jednu zaposlenu osobu. A Paladina je u svojoj imovinskoj kartici naveo da je njegova supruga zaposlena u toj tvrtki, i to od 1. prosinca 2021. te da prima bruto plaću u iznosu od 5000 kuna, odnosno 4000 kuna neto, što je nešto više od minimalne plaće u RH koja iznosi 3750 kuna neto. Prema zadnjem financijskom izvješću za 2021., za dobit od 1,6 milijuna kuna iz te godine donesena je odluka da se zadrži u tvrtki. Paladina je prijavio i 10-postotno vlasništvo u tvrtki Kupari Luxury Hotels za koje je naveo da ga je stekao ulaganjem primitaka od nesamostalnog rada i kapitala. I za taj udio u njegovoj imovinskoj kartici stoji da će prijenos upravljačkih prava biti izvršen u zakonskom roku.

Što se tiče poslovanje njegove tvrtke Delta savjetovanje, Paladina nam je jučer kazao da se iz njegova životopisa može vidjeti čime se bavio dosad.

– To je strateško i investicijsko savjetovanje, kakvo može pružati bivši predsjednik uprave velike tvrtke, direktor, suvlasnik i tako dalje – objasnio je Paladina. Što se tiče lanjskih prihoda tvrtke koji su bili uglavnom iz inozemstva, Paladina nije htio govoriti o detaljima tih poslova, no jasno je rekao da ti prihodi nisu iz Rusije.

Razlaz s tvrtkom Trag

– Ne mogu niti smijem iznositi detalje o tim poslovima zbog svojih klijenata, radi se o povjerljivim informacijama iz ugovora. Ne bih i da smijem dijelio te informacije jer je to je nešto što sam radio na tržištu, u privatnom sektoru i nemam obvezu te detalje dijeliti te ih neću dijeliti – jasan je bio Paladina. O suradnji s tvrtkom Trag koja se bavi građevinskim radovima Paladina kaže da su se nakon osnivanja zajedničke tvrtke vrlo brzo razišli u razmišljanjima. Paladina ne vidi ništa sporno u tome što je njegova supruga prijavljena kao zaposlenica Delta savjetovanja na plaći malo većoj od minimalca i priznaje da je i on bio na direktorskom minimalcu.

– Pa i ja sam imao sličnu plaću, bio sam na minimalcu dok sam bio direktor. Sve je u skladu sa zakonskim okvirom – tvrdi Paladina. Za dobit njegove tvrtke iz prošle godine kaže da će veći dio reinvestirati, povećat će temeljni kapital i iskoristiti taj novac za daljnja ulaganja kao što je to, kako je kazao, u životu i dosad radio.

Komentara 11

TM
trade_mark
10:16 07.04.2022.

bio prijavljen na minimalac? i žena mu? pa kako si onda dečko došao do 60-tak nekretnina? i na koju foru si dobio kredite koje otplaćuješ 50.000 mjesečno, ako si bio na minimalcu? zanimljivo... daj pojašnjenje, da se to ubaci u kurikulum ekonomije, da studenti uče kako se to radi!?

SA
sani2
10:31 07.04.2022.

Pa može li Plenković naći, konačno, nekog čistog ministra?

LE
lepizg
09:50 07.04.2022.

Tipičan hrvatski način vođenja firme. Fiktivno zaposlena žena na minimalac jer zašto bi pobogu plačao veći porez državi? Zašto bi se brinuo za mirovinu? Kaže u naslovu da je i sam bio prijavljen na minimalac , da ali ne u hrvatskoj! U hrvatskoj to nije moguće već skoro 20 godina. Čak ni za one Direktore koji su radnike iznajmljivali končaru,uljaniku,3.maju, đuri... fiktivno prijavljivali žene ,ljubavnice ,djecu... Direktor ne može imati manju plaću od ,radnika i točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije