Povijesni pregled

Pape i Hrvati: U 17 godina šest posjeta Hrvatskoj i BiH

papa
Foto: Robert Belosevic/PIXSELL
1/2
06.06.2015.
u 08:32

Dolazak pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku u ratno vrijeme bio je veliko priznanje Hrvatskoj

1994. IVAN PAVAO II. U ZAGREBU

Dolazak pape Ivana Pavla II. u Hrvatsku u ratno vrijeme bio je veliko priznanje Hrvatskoj, ali papine riječi o oprostu i pomirenju bile su velika obveza za katolike u Hrvatskoj, koje je papa izrekao kao kategorički imperativ u odnosu s drugima, ponajprije pravoslavcima i Srbima.

1997. IVAN PAVAO II. U SARAJEVU

Nakon više neuspjelih pokušaja i inicijativa, papa Ivan Pavao II. dolazi u ranjeno Sarajevo, nakon ratnih razaranja, da bi mu uputio poruku podrške i mira. Posjet je organiziran uz iznimne sigurnosne mjere. Donio je veliko ohrabrenje katolicima i Hrvatima u BiH u izgradnji zajedništva.

1998. IVAN PAVAO II. U MARIJI BISTRICI I SPLITU

Proglašenje blaženim kardinala Alojzija Stepinca veliko je priznanje Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj i njegovu mučeništvu zbog otpora prema totalitarističkim sustavima nacizma i komunizma. Papa je u Splitu govorio o Hrvatskoj kao modernoj demokratskoj državi.

2003. IVAN PAVAO II. U RIJECI, DUBROVNIKU, OSIJEKU I ZADRU

Ovim je svojim posljednjim putovanjem papa Ivan Pavao odlučio „zagrliti“ cijelu Hrvatsku. U Dubrovniku je proglasio blaženom Mariju od Propetoga Petković, u Osijeku se obratio hrvatskim muževima i ženama, u Rijeci posvetio mladima, a u Zadru se oprostio uz vrlo dirljiv oproštajni govor.

2003. IVAN PAVAO II. U BANJOJ LUCI

Ivan Pavao II. proglasio je katoličkog laika Ivana Merza blaženim, što je snažna poruka katoličkim laicima i njihovu angažmanu u Crkvi. Također, poručio je katolicima u BiH da ne posustanu pod malodušnosti, nego da BiH postane ponovno zemlja pomirbe, susreta i mira.

2011.BENEDIKT XVI. U ZAGREBU

Dolazak pape Benedikta u Zagrebu, nakon tri posjeta njegova prethodnika, oduševio je katoličke vjernike u Hrvatskoj. Papa je dao ohrabrenje obiteljima i naglasio njihovu važnost. Također, srdačan prijam u Hrvatskoj oduševio je papu Benedikta XVI., što je posvjedočio svojim suradnicima nakon povratka u Vatikan.

>>  Papa Franjo u Sarajevu neće govoriti o Međugorju

Komentara 5

DU
Deleted user
13:48 06.06.2015.

papa i hrvati ,,,,,,, papi ivanu pavlu 2 majka je bila hrvatica,,, jako je dobro papa znao tko su i što bijeli hrvati ........hrvati kao narod nebi postojali da nisu prihvatili kršćanstvo ... ponosni smo na svoje katoličanstvo i s njim idemo u budućnost

MA
Malenkost
10:16 06.06.2015.

Izgleda da su crkvi komunisticki konvertiti posebno simpaticni. Dragi su im kao zakuska. Zar postoji takva procijena ljudi! Meni su drazi oni koji su ostali komunisti. Kako su ljudi spremni mijenjati svoji svijetonazore po potrebi. Vidi HR Politicare.Jad.

MI
mirr
13:43 06.06.2015.

onaj ko je rođen '94 sad ima 17 godina?!? kantastrofa od novinarstva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije