Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći hrvatski gospodarstvenik

Pavao Vujnovac osnovao SSH investicijski holding u Švicarskoj

Zagreb: Održan godišnji susret "The Economist: Svijet u 2024."
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
25.06.2024.
u 17:08

Riječ je o privatnom investicijskom holdingu koji će upravljati tvrtkama u kojima je Vujnovac vlasnik kao fizička osoba

Najveći hrvatski gospodarstvenik Pavao Vujnovac pokrenuo je poslovanje u Švicarskoj, točnije osnovao je Sustainable Solutions Holding (SSH), investicijski holding kojim će upravljati svojim kompanijama. U objašnjenju ove vijesti naglašava se kako je riječ o krovnom investicijskom holdingu koji upravlja udjelima u onim kompanijama u kojima je Vujnovac izravno vlasnik kao fizička osoba.

"Nova vlasnička struktura, odnosno prilagodba s vlasništva fizičke osobe na investicijski holding, omogućit će daljnju internacionalizaciju portfelja te jednostavniji pristup međunarodnim financijskim tržištima", stoji u službenom priopćenju o ovom potezu koji je, kako je predstavljeno, nastavak procesa korporativnog restrukturiranja, kojim se Vujnovac povlači iz operativnog poslovanja kompanija u kojima ima vlasništvo te preuzima ulogu financijskog investitora.

Taj proces prilagodbe vlasničke strukture u tvrtkama u Vujnovčevu vlasništvu procjenjuje se da će potrajati oko godinu dana, a u obrazloženju razloga registracije investicijskog holdinga u Švicarskoj ističe se kako je riječ o državi s jednim od najrazvijenijih financijskih tržišta u Europi, u kojoj sjedišta ima velik broj međunarodnih korporacija.

"Upravo je pristup nekima od najvećih europskih financijskih institucija ključan razlog u prilagodbi vlasničke strukture. Time se ponajviše smanjuje rizik za hrvatsko financijsko tržište na kojem dominiraju banke, a samim time i stroga regulatorna pravila oko kapitalne izloženosti prema istoj vlasničkoj strukturi, bez obzira na činjenicu da je riječ o kompanijama koje uspješno zasebno funkcioniraju", ističe se u priopćenju. Time će Vujnovcu biti olakšan pristup financiranju projekata i lakše investiranje u inozemstvu. Iz službene objave informacije o SSH-u doznaje se da će u prvoj fazi kao investicijski fond koji će ulagati u državama šireg okruženja, a potom diljem Europe, a fokus i dalje ostaje na energetici, logistici, proizvodnji hrane i pića, maloprodaji te nekretninama.

Osnivanje SSH u Švicarskoj po priopćenju isključivo konsolidira vlasništvo i među kompanijama s prilagođenom vlasničkom strukturom i dalje neće biti financijske kroskolaterizacije ili slične kreditne povezanosti. Izvještava se da je prilagodba vlasničke strukture u društvima u kojima Pavao Vujnovac izravno drži udjele započela u dijelu društava te će trajati minimalno godinu dana. Što se poreza tiče, kompanije će prema priopćenju nastaviti zapošljavati i plaćati sva davanja u zemljama u kojima imaju sjedište. 

GALERIJA Jeff Bezos prošetao Stradunom sa zaručnicom i prijateljima

Zagreb: Održan godišnji susret "The Economist: Svijet u 2024."
1/14

Komentara 1

AN
antonelić
21:49 25.06.2024.

sad je pravi trenutak za naše mirovinske fondove , ako investiraju pametno u čovjeka koji zna sa plinom i sa novcem ( plin za cent ) , moglo bi nama penzićima donijeti deblje pemzije ... dakle , pozivam mirovince da investiraju u vujnovca uz moju podršku ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije