VL DOZNAJE

Pavliček opet može u Srbiju, iz Ministarstva otkrivaju: Dobili smo uvjeravanja da ubuduće neće biti prepreka

Zagreb: Marijan Pavliček o aktualnim temama
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.08.2024.
u 14:45

Inače, ovo nije prvi put da je Pavličeku kao saborskom zastupniku onemogućen ulazak u Srbiju. Isto se dogodilo i u veljači prošle godine kada je krenuo na Šokačku večer u Vajsku koju je organiziralo tamošnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg

Tihom diplomacijom, odnosno razgovorima hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova te srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova razriješen je nesporazum oko ulaska predsjednik Hrvatskih suverenista i saborskog zastupnika Marijana Pavličeka u Srbiju, nakon što mu je u nedjelju odbijen ulazak u susjednu državu. Kako kažu iz hrvatskog MVEP-a, dobili su uvjeravanja da ubuduće neće biti prepreka za njegov ulazak u Srbiju.

- Obje strane su potvrdile privrženost načelima slobode kretanja - dodaju. Pavliček je u nedjelju službeno, kao saborski zastupnik i član Saborskog odbora za Hrvate izvan Hrvatske, nazočiti Dužijanci u Subotici, najvećoj i najstarijoj kulturnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata.

- Nažalost, nakon sat vremena zadržavanja na granici zabranjen mi je ulazak u Republiku Srbiju i uručeni su mi pisani dokumenti, ali bez dodatnih objašnjenja – napisao je Pavliček na svome Facebook profilu. U razgovoru za Večernji list rekao je kako zahtijeva od Ministarstva vanjskih poslova i ministra Gordana Grlića Radmana upućivanje diplomatske note Republici Srbiji te uvođenje politike reciprociteta. Napominje i kako je nekoliko dana prije putovanja proslijedio informaciju na kojem graničnom prijelazu planira prijeći državnu granicu, te je naveo u koliko će sati ući u Srbiju, u koliko sati napustiti državu, kojim automobilom, kojih registracijskih pločica i slično... Nakon što je odradio sve te pripremne radnje, Pavliček je u nedjelju krenuo automobilom prema Subotici, ali stigao je samo do graničnog prijelaza Bogojevo. Naime, policajci na Bogojevu nisu imali nikakvih informacija o najavi da će prijeći državnu granicu te se poslije sat vremena čekanja i uručenja službenog dokumenta mogao samo okrenuti i vratiti za Vukovar.

– Nepojmljivo je da se hrvatskim državnim dužnosnicima koji žele podržati kulturno djelovanje hrvatske zajednice u Vojvodini onemogućava ulazak u Republiku Srbiju, a istodobno srbijanski dužnosnici, kako državni, tako i lokalni slobodno nazoče raznim kulturnim manifestacija srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj – rekao je Pavliček.

POVEZANI ČLANCI:

Inače, ovo nije prvi put da je Pavličeku kao saborskom zastupniku onemogućen ulazak u Srbiju. Isto se dogodilo i u veljači prošle godine kada je krenuo na Šokačku večer u Vajsku koju je organiziralo tamošnje Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Antun Sorgg. I tada je imao diplomatsku putovnicu, ali mu je poslije trosatnog čekanja zabranjen prijelaz državne granice. I tada je također dobio službeni dokument MUP-a Srbije u kojem mu se onemogućava prelazak državne granice. Pavliček kaže kako su se srpski carinici i policajci oba puta ponašali korektno, ali zatražio je hitnu reakciju Ministarstva vanjskih poslova.

VIDEO Pogledajte kako Milanović izgleda uz vaterpolista koji je zapalio društvene mreže

Komentara 10

PA
PatMat
17:26 12.08.2024.

Mi ne znamo s kojim obrazloženjem je Srbija onemogućila kretanje navedenoj osobi. Država koja ograničava slobodu kretanja mora službeno priopćiti razloge. Ovako ostaje samo nagađanje možda je zbog njegovih stavova i političkog djelovanja, možda zbog neke konkretne izjave ili čistog reciprociteta tj. odmazde zbog nekog sličnog poteza Republike Hrvatske prema građanima Republike Srbije ili nešto četvrto. Ne znamo. Države moraju jasno dati do znanja što smatraju neprihvatljivim i do koje mjere, a ne da kažnjavaju građane i onda da šute čak i ako je riječ o aktu čiste odmazde. Inače ozbiljne države bi trebale odustati od vršenja bilo kakvih odmazdi i osveta (kako se to diplomatski kaže reciprociteta) prema državljanima svoje ili drugih država čak i u situacijama kada druga država neopravdano izvrši nepravedan akt prema državljanima države koja se osvećuje.

PA
Pajdo
05:43 14.08.2024.

Ajde kreni i provjeri možda budemo sretni.

AK
Aka
17:26 12.08.2024.

Zabrinjavajuča je činjenica koliko se nepoznatih i nepotrebnih muva u politici, kao da nam nije dosta onih par poznatih koji nikako da odu u privredu raditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije