PROMO

PBZ i Intesa Sanpaolo Grupa nastavljaju s Minibond inicijativom s izdanjem mini obveznice društva Viator

PBZ
Foto: PBZ
1/4
26.09.2024.
u 11:28

Privredna banka Zagreb (PBZ), dio Sektora inozemnih banaka supsidijara (ISBD) Intesa Sanpaolo Grupe, djelovala je kao jedini agent izdanja i ulagatelj u izdanju korporativnih obveznica društva Viator d.o.o. Ovo drugo izdanje mini obveznica, u okviru Minibond inicijative koju podržava Odjel za korporativno bankarstvo i SME ISBD-a, omogućuje Viatoru prikupljanje sredstava za budući rast na hrvatskom tržištu kapitala.

Mini obveznice, izdane 25. rujna 2024., dospijevaju 2031. godine s ukupnom nominalnom vrijednošću od 10 milijuna eura. Mini obveznice nude malim i srednjim poduzećima alternativnu opciju financiranja u odnosu na konvencionalne bankovne kredite. Ove vrijednosne papire obično izdaju mala i srednja poduzeća i njima se trguje u specijaliziranim područjima financijskog tržišta.

Viator, poduzeće za iznajmljivanje automobila iz Splita osnovano 2006. godine, trenutno posluje putem 11 podružnica diljem Hrvatske, uključujući gradove poput Dubrovnika, Splita, Zadra, Rijeke, Krka, Pule i Zagreba. Tijekom godina Viator je stekao veliki broj zadovoljnih klijenata i izgradio uspješna partnerstva i ekspertizu u automobilskoj industriji s težnjom prema budućem rastu. Uz kratkoročni najam vozila, kroz brend Viator Drive nude i usluge dugoročnog najma vozila pružajući pojedincima i poduzećima razne opcije prilagodljive njihovim potrebam. Viator također podržava širu zajednicu kroz brojne suradnje i sponzorstva, prvenstveno u obrazovanju i sportu. U 2023. godini prihodi poduzeća dosegnuli su 18,5 milijuna eura.
Viator je jedno od najvećih poduzeća za iznajmljivanje automobila u Hrvatskoj.

Ugovor o poslovnoj suradnji vezano za izdanje mini obveznica potpisali su Trpimir Botica, član Uprave Viatora i Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a.

Trpimir Botica, član uprave Viatora i Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a
Foto: PBZ

Trpimir Botica, član Uprave Viatora, izjavio je: „Drago nam je što smo među prvim hrvatskim malim i srednjim poduzećima koja su izdala mini obveznicu kao inovativan instrument financiranja. Nadamo se da će naša mini obveznica doprinijeti razvoju hrvatskog tržišta kapitala i potaknuti druga poduzeća da razmotre prikupljanje sredstava na tržištu kapitala. Postignuta je uspješna suradnja sa PBZ-om i ISP-om, koji su predstavili mini obveznice u Hrvatskoj, a transakcija je obavljena vrlo profesionalno”.

Oslanjajući se na 24 godine stručnosti u aranžiranju dužničkih i vlasničkih vrijednosnih papira, PBZ ističe značaj pokrenute Minibond inicijative jer sve više malih i srednjih poduzeća razmatra prikupljanje sredstava putem tržišta kapitala. Primarni cilj inicijative je pripremiti poduzeća za pristup tržištima kapitala, posebice za buduće inicijalne javne ponude, te biti pokretač razvoja domaćeg tržišta kapitala.

Vedrana Jelušić Kašić, članica Uprave PBZ-a nadležna za korporativno bankarstvo i SME , izjavila je: „Drago nam je što je hrvatsko poduzeće Viator, jedno od najvećih domaćih poduzeća za iznajmljivanje automobila, prepoznalo mini obveznice kao alternativnu opciju financiranja za daljnji rast i razvoj svog poslovanja i uspješno prikupilo 10 milijuna eura."

Foto: Viator

Giuseppe Ferraro, izvršni direktor Intesa Sanpaolo, rukovoditelj Odjela za korporativno bankarstvo i SME  ISBD-a, dodao je: „Viatorovo uspješno izdanje mini obveznica predstavlja ključni trenutak u razvoju hrvatskog tržišta kapitala. Oduševljeni smo što svjedočimo sve većem broju malih i srednjih poduzeća koja prihvaćaju ovaj inovativni financijski instrument kako bi osigurali financiranje, što zauzvrat potiče njihov rast i povećava njihovu konkurentnost. To naglašava našu predanost poticanju lokalnog poduzetničkog ekosustava i pokazuje stvarni učinak takvih inicijativa na širi razvoj lokalnih gospodarstava.”

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije