15.09.2016. u 11:15

SDP može dići netko tko će se dobro oznojiti na terenu, a ne na hodnicima u Bruxellesu

U ponedjeljak ujutro, dok je predsjednik SDP-a Zoran Milanović zbog izbornog debakla pripremao svoj oproštajni govor, malo tko nije imao u mislima sliku Tonina Picule kako glatko uskače u njegovu fotelju. Gotovo da nema portala koji nije proveo anketu “Tko bi bio najbolji novi šef SDP-a?”, a u kojima je upravo Picula debelo odskakao. Davale su mu se šanse pred svima, a i dobar dio SDP-ovaca sklonih Zoranu Milanoviću ozbiljno je razmišljao na unutarstranačkim izborima podržati upravo Piculu, koji kao SDP-ov europarlamentarac već dugo slovi kao vrlo ozbiljan kandidat za novog šefa Partije.

Bivši Račanov ministar vanjskih poslova u javnosti uživa veliki ugled, a i u diplomatskim krugovima upravo u njemu vide najboljeg Milanovićeva nasljednika. Onog trenutka kada je njegov kolega Andrej Plenković došao na čelo HDZ-a, mnogi su bili spremni i Piculi rezervirati avionsku kartu za Zagreb. No upravo bi ga Bruxelles na kraju mogao i “koštati” nove funkcije. Njegova izjava da bi stranku, ako pobijedi, a bude u oporbi, vodio iz glavnog grada Belgije, a ne Hrvatske šokirala je dobar dio članstva SDP-a. Prvi koji mu je objasnio da to tako ne može je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a hoće li doći do domino-efekta, vidjet će se vrlo brzo. Jer koliko god je poželjno njegovati međunarodne veze, Picula mora biti svjestan da je SDP na koljenima, da je stranka devastirana i da joj je potrebna temeljita obnova.

A na noge je može podići netko tko će se za to dobro oznojiti. Cipelareći po terenu, a ne bruxelleskim hodnicima. Kako sada stvari stoje, Picula će morati promijeniti priču ili će mu šanse da pobijedi opadati iz dana u dan. Njegova izjava o vođenju stranke iz Bruxellesa već je širom otvorila vrata za druge kandidate koji su zaključili da i oni sada imaju više šanse za uspjeh.

Jučer je tako “iskočio” i 35-godišnji Domagoj Hajduković, a stvara se i treća struja oko bivših ministara Orsata Miljenića i Miranda Mrsića.

>> Picula otkrio dva motiva zbog kojih kreće u utrku za šefa SDP-a

>> Zasad kandidati Picula i Ostojić, a neki bi za šefa Orsata Miljenića

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije