RECITE NAM SVOJE MIŠLJENJE

PITANJE DANA Odobravate li uvođenje poreza na nekretnine?

Split-Stanogradnja na dijelu Mejasa
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
29.08.2024.
u 15:41

Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je danas kako se uvodi porez na nekretnine kojemu je cilj povećati bazu nekretnina koje se oporezuju. Otkrio je kako porez neće plaćati ljudi koji žive u nekretnini te oni čije su nekretnine u dugoročnom najmu, odnosno iznajmljene su najmanje deset mjeseci u godini. Oni koji nekretninu iznajmljuju u kraćem roku ili ta nekretnina stoji prazna, plaćat će porez na nekretnine. 

- Cilj je proširiti bazu nekretnina koje će se obuhvatiti porezom i izmijeniti raspon i uvesti obvezu utvrđivanja iznosa kojim će se oporezivati takve nekretnine. Propisat ćemo da sve jedinice lokalne samouprave imaju taj porez i ostvarenja našeg cilja a to je prebacivanje tereta s oporezivanja rada na oporezivanja nekretnina - rekao je Primorac. Pojasnio je kako je prijedlog da se poveća i donja i gornja granica za oporezivanje. 

- Porez na nekretnine neće plaćati osoba koja živi u nekretnini ili ako ima nekretninu koja će biti u dugoročnom najmu. Sve ostale bilo fizičke ili pravne osobe ako imaju nekretninu plaćat će porez - rekao je. Detalje ove nove porezne reforme ministar će predstaviti u ponedjeljak, no ono što je poznato je i da će iznajmljivači kuća za odmor i apartmana plaćati veći porez na nekretnine. - Povećanje poreznoga opterećenja kratkoročnog najma, što se plaća kao paušal po krevetu, to su iznosi koji su smiješni, koji su utjecali na gospodarstvo u cjelini - rekao je Primorac. 

S obzirom da se mnogi bave iznajmljivanjem nekretnina, a govori se i o tome kako u Hrvatskoj stotine tisuća stanova zjape prazni, pitamo vas slažete li se s uvođenjem poreza na nekretnine. Svoje mišljenje recite nam u anketi. 


 

Komentara 2

RA
radijatori
11:39 30.08.2024.

Najava milenijske pljačke jedinoga što prosječni Hrvat zapravo ima i u što je ulagao često cijeli svoj život, te ukidanje jedinog ostatka suverenosti u Hrvatskoj. Strani mešetari nekretninama, a i poneki domaći, za čiji se račun ovo i radi, čekaju u niskom startu.

SR
srz37
16:24 29.08.2024.

Vujčić i AP pokrali 25 mlrd deviznih rezervi, a mi sada moramo plaćati porez na nekretnine? Samo plaćajte državi poreze i hranite monstruma ! A odakle novac političarima kojeg dijele šakom i kapom prijateljima i podobnim strukturama društva? Kreiraju ga deficitom proračuna, isto kao i komercijalne banke kada odobre kredit, isto kao i centralne banke kada kreiraju rezerve centralnih banaka jednostavnim pokretom tipke ENTER. Jednom rječju prave novac iz ničega i onda još naivnoj raji prodaju ideju da su porezi nužni. AAAAhhh ne mogu dalje... Ogromna je moć onog koji izdaje novac, zato se mogu i forsirati istospolni brakovi ii zajednice, zelene energije, depopulaciju društva (slobodno nadopuni niz ...). Zašto banke odbijaju financirati projekte koje se bave fosilnim gorivima? Istina je da porezi u takvom sustavu nisu uopće potrebni, jer gospoda bankari i političari jednostavno isprintaju novac prema potrebi. Porezi ovdje samo služe da ublaže inflatorne efekte, a sad je duh izišao iz boce. Sretno vam bilo sa novim porezima! Samo hranite monstruma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije